Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Πιάστε τους τρομοκράτες

Οδηγίες προς όλους τους υπουργούς έδωσε ο πρωθυπουργός, προτού αναχωρήσει για Σουηδία. Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Ρητές εντολές να είναι οι πάντες σε ετοιμότητα και όλοι οι υπουργοί να διευκολύνουν όπου μπορούν τον Μ. Χρυσοχοϊδη, στην προσπάθειά του να εντοπίσει τους τρομοκράτες, άφησε ο Γ. Παπανδρέου πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία.

O Γ. Παπανδρέου με τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη, κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αστυνομικοί

O Γ. Παπανδρέου με τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη, κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αστυνομικοί

Ο πρωθυπουργός καθυστέρησε την πτήση του, προκειμένου να επισκεφθεί τους τραυματίες στον Ερυθρό Σταυρό και να συμπαρασταθεί στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Οσο θα βρίσκεται στο εξωτερικό ζήτησε να τον κρατούν συνεχώς ενήμερο για όλες τις εξελίξεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης. Σε κάθε περίπτωση, η τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τους εκπαιδευόμενους αστυνομικούς υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανεβάσει στην κλίμακα των προτεραιοτήτων της τον φάκελο με την ένδειξη «τρομοκρατία».

Διυπουργική σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, ίσως και του υπουργικού συμβουλίου, αμέσως μετά την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η είδηση της επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής βρήκε την κυβέρνηση έτοιμη, δυστυχώς όχι και την Αστυνομία, καθώς για μία ακόμη φορά οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και δεν κατάφεραν να ανταποδώσουν τα πυρά.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, παρότι κρίσιμα μέλη του, όπως ο Θ. Πάγκαλος, απουσίαζαν προκειμένου να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση σε διάφορες πόλεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης, αφού πρώτα έδωσε εντολές στους επιτελείς τους για το πώς να αντιδράσουν (μπλόκα σε όλο το Λεκανοπέδιο και έφοδοι σε σπίτια υπόπτων), κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους τραυματισμένους.

Ηδη είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Στον Ερυθρό Σταυρό βρήκε τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου, που είχε σπεύσει προκειμένου να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των άτυχων αστυνομικών.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν σε ανοιχτή γραμμή τόσο με το κέντρο επιχειρήσεων όσο και με το «401», όπου ένας ακόμη βαριά τραυματισμένος αστυνομικός υποβαλλόταν σε εγχείρηση.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης στις δηλώσεις του μίλησε για πόλεμο και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει για να συλλάβει τους δολοφόνους και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι τρομοκράτες της νέας γενιάς είναι αδίστακτοι και εύκολα θα μπορούσαν να ανήκουν στο κοινό ποινικό ή στο οργανωμένο έγκλημα.

Αλλωστε, ποτέ η πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη δεν έχει διαψεύσει τα σενάρια για υπόγειες σχέσεις αντιεξουσιαστικών ομάδων με τον υπόκοσμο.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης πιστεύει ότι η βασική ομάδα των δραστών είναι άτομα γνωστά στις διωκτικές αρχές. Αυτός ήταν και ο λόγος που προχώρησε προ ημερών στην προκήρυξη των «Ληστών με τα μαύρα» και άνοιξε ξανά τον φάκελο της 17Ν.

Οι συνεργάτες του νέου υπουργού υποστηρίζουν ότι το χτύπημα ήταν αναμενόμενο, αυτό που εξέπληξε, λένε, ήταν η σφοδρότητα της επίθεσης, αφού από τον τόπο του συμβάντος περισυνελέγησαν περισσότεροι από 100 κάλυκες από πολυβόλα καλάσνικοφ.

Μέχρι, όμως, να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, αποτελεί απόφαση της νέα πολιτικής ηγεσίας να αποφύγει δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος του τύπου «τους ακουμπάμε» και άλλα τέτοια που αποδείχθηκαν γλαφυρά.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 29/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου