Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Τον Ιανουάριο το νομοσχέδιο για τη διαδοχική ασφάλιση

  • «Σοβαρό το ζήτημα» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος
  • Διαμαρτυρία εργαζομένων στα stages

Τη δέσμευση του πρωθυπουργού μέχρι το τέλος του 2010 να απονέμονται οι συντάξεις σε τρεις μήνες επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης είναι συμβολικό και χαρακτηριστικό της ταλαιπωρίας που υφίσταται ο πολίτης από τη γραφειοκρατία και πρόσθεσε ότι σήμερα ξεκίνησε η δουλειά για να υλοποιηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση για γρήγορη απονομή των συντάξεων. Στο επίκεντρο των επεξεργασιών της επιτροπής βρίσκονται αφενός η άρση των διακρίσεων εις βάρος εργαζομένων με διαδοχική ασφάλιση και αφετέρου το κόστος των προτεινόμενων νέων ρυθμίσεων.

Ο υπουργός, ανακοίνωσε ότι εντός δύο μηνών θα έχει βγει το πόρισμα της Επιτροπής για τη διαδοχική Ασφάλιση και ότι σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή και να ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2010.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, σημείωσε ότι το ένα πρόβλημα είναι, οι διαδικασίες απονομής της σύνταξης, οι μεγάλες καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. "Και στα δύο πεδία αυτά θα υπάρξουν βελτιώσεις, έτσι ώστε και να μπορεί να απονέμεται η σύνταξη νωρίτερα και ταυτόχρονα βέβαια να υπολογίζεται αναλογικά, ανταποδοτικά και να μην υπάρχει αδικία που υπάρχει σήμερα.", τόνισε.

Σε σχέση με την κοστολόγηση των προτάσεων, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι θα υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια. "Θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις από την Επιτροπή, θα κοστολογηθούν και στην συνέχεια θα δούμε ποια θα είναι η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.", επισήμανε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage του ΟΑΕΕ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς την οδό Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου