«Η Αττική μπορεί να αποκτήσει άμεσα δασικούς χάρτες», απάντησε ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Χλύκας, όταν τον ρωτήσαμε πώς κρίνει το νέο σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα Βίλια, τη Μάνδρα, τις Ερυθρές και τον Ωρωπό, στις υπόλοιπες περιοχές η σύνταξη των δασικών χαρτών είτε έχει ολοκληρωθεί είτε έχει ήδη δρομολογηθεί. Ομως η εμπλοκή με το ΣτΕ, όσον αφορά στον ορισμό του δάσους, ο οποίος υπάρχει στο νόμο 3208/2003, δεν επέτρεπε στη διαδικασία να προχωρήσει. Η νέα νομοθεσία ίσως δεν είναι ούτε «καλή» ούτε «κακή». Κάνει απλώς το αυτονόητο. Αίρει τα προσκόμματα ώστε να προχωρήσει η σύνταξη των δασικών χαρτών, η έλλειψη των οποίων έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων.
Ολα ξεκίνησαν όταν το 2003 ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο νόμος 3208, ο οποίος στο άρθρο 1 εδάφιο 3 καθόριζε ως «δάσος» μια έκταση που καλύπτεται κατά 25% από δασικά είδη και είναι τουλάχιστον 3 στρέμματα.
Εως τότε, για να χαρακτηριστεί μία έκταση δασική, αρκούσε να καλύπτεται από δασικά είδη κατά 15%. Με βάση μάλιστα τη συγκεκριμένη νομοθεσία, είχαν φτιαχτεί πολλοί δασικοί χάρτες που ωστόσο δεν είχαν κυρωθεί. Στη συνέχεια, το ΓΕΩΤΕΕ και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να εξεταστεί η συνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης.
Το ΣτΕ ανέστειλε την εφαρμογή της έως ότου εκδικαστεί οριστικά. Η εκδίκαση αναβλήθηκε πολλές φορές και οι διαδικασίες σύνταξης δασικών χαρτών είχαν κολλήσει, οπότε το 2007 ο αρμόδιος τότε υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης ακύρωσε τις σχετικές εγκυκλίους κατά των οποίων το ΓΕΩΤΕΕ και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων είχαν προσφύγει προκειμένου να απεγκλωβιστεί η διαδικασία.
Το δικαστήριο τότε θα μπορούσε να είχε οδηγηθεί στην κατάργηση της δίκης. Ωστόσο, το ΣτΕ απηύθυνε προδικαστικό ερώτημα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σχέση με τον ορισμό του δάσους, καθώς στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ως δάσος νοείται έκταση 5 στρεμμάτων που φέρει 10% δασική κάλυψη.
Το νέο σχέδιο νόμου, αναστέλλοντας τη συγκεκριμένη διάταξη, ανοίγει το δρόμο για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. «Πρόκειται για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί τις δασικές υπηρεσίες και τους πολίτες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Ενωσης Δασολόγων.
- Της Τανιας Γεωργιοπουλου, Η Καθημερινή, 27/10/2009
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Το ιστορικό της ρύθμισης για τα δάση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου