Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Μάχη για την παράταση στην οικονομία

Μάχη για την παράταση στην οικονομία

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση των πρωθυπουργών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα λάβουν χώρα στην πρωτεύουσα της Ενωσης.

Σκοπός της πρώτης συνάντησης είναι ο συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής.

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής: οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεζ Θαπατέρο, της Πορτογαλίας, Χοσέ Σόκρατες και της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Ο Γ. Παπανδρέου θα αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πρώτες διμερείς επαφές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πάρει την περίοδο προσαρμογής που ζητεί.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στους εταίρους μας ότι σε συνθήκες κρίσης είναι αντιαναπτυξιακή και αδιέξοδη η λογική που θέλει το κόστος της περιοριστικής πολιτικής να το σηκώνουν τα ασθενέστερα στρώματα. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι το σχέδιο που θα καταθέσει η χώρα μας είναι ρεαλιστικό και βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και μόνιμα μέτρα που θα επιτρέψουν τη γρήγορη έξοδό της από τον κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Στο επίκεντρο οι πολιτικές για απασχόληση και ανεργία

Στο επίκεντρο των επαφών του Γιώργου Παπανδρέου στη Σουηδία βρέθηκαν οι πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Μιλώντας στο συνέδριο του Σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να διαφυλάξει και να ενισχύσει το κοινωνικό κεκτημένο της, κλείνοντας τα αυτιά στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα.

Η παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο του SAP υπογραμμίζει τις αδελφικές παραδοσιακές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Οι δεσμοί των δύο κομμάτων είναι ιστορικοί από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός είχε και έχει στενή συνεργασία με την ηγεσία και προσωπικότητες των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Γ. Παπανδρέου είχε και ένα τετ α τετ με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Διοργανικές Σχέσεις και την Επικοινωνιακή Πολιτική, Margot Wallstrom. [ΕΘΝΟΣ, 29/10/2009]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου