Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Αντιδραστική θωράκιση προς όφελος του κεφαλαίου

  • Η ενίσχυση των μονοπωλίων είναι ο κοινός παρονομαστής στις αναμενόμενες αποφάσεις για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τα εργασιακά, την καπιταλιστική κρίση και την «πράσινη οικονομία»
Αβροφροσύνες μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου στη χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Την άμεση προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα τη συνέχιση της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών με χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, χρήματα δηλαδή του λαού, συμφώνησαν χτες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ στα πλαίσια της άτυπης Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Διακηρυγμένος στόχος, η έξοδος του ευρωπαϊκού καπιταλισμού από την κρίση, η διατήρηση και βελτίωση της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Συγχρόνως, το πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου συμφώνησε στην τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προαναγγέλλοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν για ακόμα μια φορά να επωμιστούν τα βάρη της κρίσης και της νέας λιτότητας. Μ' αυτό το σκοπό, φρόντισαν να εξαιρέσουν από τη σφιχτή οικονομική πολιτική τα οικονομικά πακέτα που θα κατευθυνθούν προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, που, με πρόσχημα τη διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας», θα τους εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας τους.

Μέσα σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, οι «27» συζήτησαν χτες και για την εφαρμογή της «Νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας» («ευρωσύνταγμα») με στόχο τη θωράκιση του ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε επίσης και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει και της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα που θα γίνει το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη. Με πρόσχημα το περιβάλλον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να προσφέρουν «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, την ίδια ώρα που οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν να πληρώσουν νέους φόρους για την «εκπομπή των ρύπων» των μεγάλων βιομηχανιών.

Τέλος, στη Σύνοδο τέθηκε το θέμα της «παράνομης μετανάστευσης», με την ΕΕ να προωθεί την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, τη δημιουργία στρατοπέδων και τη μαζική επαναπροώθηση των μεταναστών.

«Ζεστό» χρήμα και φτηνότερη εργατική δύναμη

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν σήμερα οι κεντρικές κατευθύνσεις, στο κεφάλαιο της «οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων», αναλύονται όλοι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της Ευρωένωσης. Στο κείμενο τονίζεται ότι για τις κυβερνήσεις «δεν είναι καιρός για εφησυχασμό» και παρά «τη σταθεροποίηση των αγορών και τη βελτίωση του κλίματος» πρέπει άμεσα να προχωρήσουν:

-- Στην προπαρασκευή πακέτων στήριξης που θα κατευθυνθούν για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

-- Στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη βάσει των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

-- Στην ενίσχυση των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», οι οποίες αποτελούν την προαπαιτούμενη συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν σαφή προμηνύματα για την παραπέρα επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, που σε συνδυασμό με τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική θα πλήξουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, προσερχόμενος στη Σύνοδο τόνισε: «Η διόγκωση των ελλειμμάτων θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Πρέπει οι ηγέτες να αποφασίσουν στρατηγική εξόδου από τα ελλείμματα». Μια στρατηγική που θα συνδυαστεί με τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα.

Δηλωτικό των παραπάνω είναι και το γεγονός ότι από τις 20 του Οκτώβρη, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μετά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον Χ. Αλμούνια, ο επίτροπος της Κομισιόν επισήμανε ότι «η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια, που θα συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Θωρακίζουν το ευρωοικοδόμημα

Στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκαν τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ που θα προκύψουν μετά την επικείμενη επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27» σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση από όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η σύσταση της επονομαζόμενης «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης». Δηλαδή, μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα, αφού θα εφαρμόζει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ακριβώς αυτός ο νέος ρόλος που έρχεται να παίξει η ΕΕ πυροδότησε ήδη από χτες τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις δύο νέες θέσεις, αυτές του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ και του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική. Για τη θέση του προέδρου υποψήφιοι φέρονται ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μάλιστα, είναι τέτοια η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων των κρατών - μελών να θωρακίσουν για λογαριασμό του κεφαλαίου το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, που ετοιμάζονται να δώσουν εγγυήσεις στην Τσεχία για να κάμψουν τις αντιδράσεις του Προέδρου της, Β. Κλάους, ο οποίος αρνείται να επικυρώσει τη συνθήκη, αφού - εκφράζοντας περισσότερο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ -, τάσσεται κατά της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές καλύπτονται από το ΝΑΤΟ.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι οι «27» συμφώνησαν στους τυπικούς όρους που έθετε η Τσεχία προκειμένου να ολοκληρώσει την επικύρωση της Συνθήκης, γεγονός που επιβεβαίωσε και η τσέχικη πλευρά.

Κερδοσκοπούν με την «κλιματική αλλαγή»

Το θέμα των κλιματικών αλλαγών αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της συζήτησης κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου, με τα κράτη - μέλη να χωρίζονται σε «στρατόπεδα», διεκδικώντας το καθένα για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων καλύτερη πρόσβαση στις επιδοτήσεις. Αλλά ταυτόχρονα και μειωμένη καταβολή χρημάτων που θα προσφέρουν στη διεθνή χρηματοδότηση για τη μείωση των ρύπων. Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειασθούν 100 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020. Χρήματα που θα καταβληθούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών! Δηλαδή, τα κέρδη και οι επιδοτήσεις στο κεφάλαιο και ο λογαριασμούς στους λαούς.

Η μείωση των ρύπων, ο έλεγχος της ενεργειακής ζήτησης, η διασφάλιση των οικονομικά βιώσιμων επενδύσεων, η «ανταγωνιστικότητα» των αγορών και η συνολικότερη κατεύθυνση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την ενίσχυση των - κερδοφόρων για τα μονοπώλια - νέων τεχνολογιών, είναι μερικές από τις δράσεις που προωθεί η ΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τόσο οι κεφαλαιακές επενδύσεις προς την ενέργεια, όσο και η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο. Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, η ΕΕ επιδιώκει να επωμισθούν οι λαοί το κόστος αυτής της προσαρμογής, η οποία για το μεγάλο κεφάλαιο δεν είναι επιλογή λόγω κάποιας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αλλά μονόδρομος οικονομικής ανάπτυξης.

Στο στόχαστρο οι μετανάστες

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που θα συζητηθεί εκτεταμένα μαζί με την οικονομία σήμερα, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί την εφαρμογή «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», με αναβάθμιση του ρόλου της Κοινοτικής Υπηρεσίας για τη φύλαξη των Συνόρων της ΕΕ («Φρόντεξ»), η αποστολή της οποίας θα περιλαμβάνει κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα, δρομολόγηση κοινών πτήσεων επαναπροώθησης των μεταναστών, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης με πρώτο στόχο την προσπάθεια προσέγγισης της Λιβύης γι' αυτό το λόγο.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η στάση της ΕΕ που διέγνωσε, μέσω του κειμένου των συμπερασμάτων, ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα σε σχέση με την πολιτική της «παράνομης μετανάστευσης» και εξήρε τον «αναβαθμισμένο διάλογο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα», την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει προβάλει τις ενστάσεις της απέναντι στην πολιτική επαναπροώθησης που ακολουθεί η Τουρκία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναφορά της ΕΕ προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, ο οποίος μίλησε για «κατευναστική συμπεριφορά της ΕΕ έναντι της Τουρκίας». [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 30/10/2009]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου