Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Πεταλωτής: Θα σταματήσουν ο «εργασιακός Μεσαίωνας» και οι «πελατειακές σχέσεις»

Δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει η κυβέρνηση στο θέμα των stage, υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι αυτές οι συμβάσεις ήταν παράνομες και έπρεπε να σταματήσουν.

«Η παρανομία έπρεπε να διορθωθεί, να σταματήσει ο εργασιακός Μεσαίωνας και να κλείσουμε κάθε "τρύπα" στο Δημόσιο που υποκρύπτει πελατειακές σχέσεις», είπε. Επισήμανε πως η κυβέρνηση προσμέτρησε το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι θα πληγούν από αυτή την απόφαση, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων, τόνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση ήταν άνεργοι, αφού απασχολούνταν με συμβάσεις μαθητείας, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Σχολίασε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τα stage για να μειώνει τεχνητά την ανεργία και παρότι υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για τα θέματα των συμβάσεων stage. Το ζήτημα, σχολίασε, οφείλεται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Επίσης τόνισε ότι θα γίνει αναλυτική καταγραφή των υφιστάμενων συμβάσεων έργου και αν φανεί ότι πίσω από μια τέτοια σύμβαση υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά πάσα πιθανότητα θα μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι γενικά, όπου υπάρχει ανάγκη, να μπει ΑΣΕΠ.

Συγχαίρει η ΔΡΑΣΗ

Με ανακοίνωσή της, η ΔΡΑΣΗ του Στ. Μάνου χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη χρήση των stage στο Δημόσιο. Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα stage είναι μία πρωτοβουλία της Ε.Ε. που σχεδιάστηκε για να πετύχει ένα διπλό στόχο: Αφενός να δώσει προσωρινή απασχόληση και μαθητεία σε νέους και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις δίνοντάς τους κίνητρα απασχόλησης νέων. Στην Ελλάδα του παντοδύναμου κρατισμού, η κομματοκρατία τα χρησιμοποίησε αποκλειστικά στους δημόσιους φορείς σαν εργαλείο κομματικής επιρροής. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από την αρχή».

«Κομματική απόφαση»

«Μια καθαρά κομματική απόφαση που σπρώχνει σε πραγματικό "εργασιακό Μεσαίωνα" χιλιάδες νέους που έχουν ανάγκη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος την κυβερνητική απόφαση για τα «stage». «Εκδικείται χιλιάδες νέους που το "λάθος" τους ήταν ότι μαθήτευσαν και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Δημόσιο, επί μιας άλλης, πλην ΠΑΣΟΚ, κυβέρνησης», τόνισε.

Για το ΑΣΕΠ ο Γ. Κουμουτσάκος είπε: «Πώς μιλούν για υποβάθμιση του ΑΣΕΠ εκείνοι που κυριολεκτικά το καταρράκωσαν, όταν με τους νόμους 2738/1999 και 2839/2000 μονιμοποίησαν πάνω από 2.500 "stagiers", πριν ακόμη λήξει η 17μηνη μαθητεία τους; Πρόκειται για πολιτικό φαρισαϊσμό πρώτου μεγέθους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου