Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Το ΚΥΣΕΑ επιλέγει τον νέο αρχηγό ΕΛ.ΑΣ.

Ο κύβος ερρίφθη για τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πρόκειται να ανακοινωθούν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι εκτός της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., αλλαγές επίκεινται στα ανώτατα κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος, ενδεχομένως και του Λιμενικού Σώματος. Τον ορισμό της νέας ηγεσίας θα ακολουθήσουν κρίσεις σε όλες τις βαθμίδες των Σωμάτων Ασφαλείας. Διαψεύδεται το ενδεχόμενο δυαρχίας στη θέση του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. καθώς ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν προωθεί την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στη θέση του νέου αρχηγού της Αστυνομίας τοποθετείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο αντιστράτηγος κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος διετέλεσε μέχρι πρότινος επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος. Τις θέσεις των υπολοίπων τεσσάρων αντιστρατήγων αναμένεται να καταλάβουν ο Αττικάρχης κ. Γιάννης Ραχωβίτσας, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βασίλης Γκαλογιάννης, ο προϊστάμενος του κλάδου Ασφάλειας και Τάξης κ. Γιώργος Γαλιάτσος και ο κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος, προϊστάμενος του κλάδου Οργάνωσης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Πιθανή αποστρατεία του κ. Γκαλογιάννη που θα φέρει υψηλότερα στην ιεραρχία τον κ. Ραχωβίτσα θα αποτελέσει εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.

Πυροσβεστική και Λιμενικό

Λιγότερο ξεκάθαρες είναι οι εξελίξεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου η τελική «μάχη» για την ηγεσία θα κριθεί μεταξύ του σημερινού υπαρχηγού κ. Στέλιου Στεφανίδη και του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος κ. Παναγιώτη Δημητρίου. Πιθανή θεωρείται η αλλαγή και στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, παρότι μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του. Πληροφορίες που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη αναφέρουν ότι οι δύο υπαρχηγοί του Λιμενικού κ. Θανάσης Μπούσιος και Γιώργος Γιαννημάρας έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους στον αρχηγό του Σώματος αντιδρώντας στην προωθούμενη από τον υπουργό κατάργηση του Συντονιστικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης. Κύκλοι από το αρχηγείο του Σώματος αναφέρουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει από την ηγεσία ο κ. Θόδωρος Ρεντζεπέρης εκτός των δύο υπαρχηγών έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να αποχωρήσουν και οι δύο επιθεωρητές του Λιμενικού Σώματος.

  • Του Γιαννη Σουλιωτη, Η Καθημερινή, 28/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου