Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Παίζουν... καθυστέρηση. Δυσλειτουργίες από την εκκρεμότητα της τοποθέτησης των γενικών γραμματέων


Παρατείνεται κι άλλο η εκκρεμότητα με την τοποθέτηση νέων γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι δυσλειτουργίες που έχουν ήδη παρουσιαστεί εδώ και καιρό και απειλούν να υπονομεύσουν τον γενικό προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Φωτογραφία

Με πολίτες και εργαζόμενους μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο ΙΚΑ. Στο υποκατάστημα της πλατείας Αττικής ανήκουν και πολλοί μετανάστες, με τους οποίους ο Πρωθυπουργός βρήκε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει

Νεώτερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα που μοιάζει να μετατρέπεται σε λυδία λίθο για την κυβέρνηση αναφέρουν τώρα ότι παρά το γεγονός πως η όλη διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση της, με τους υπουργούς να πραγματοποιούν συναντήσεις με τα πρόσωπα που έχουν προκριθεί από τη διαδικασία επιλογής των αιτήσεων μέσω Ίντερνετ, εν τούτοις φαίνεται πως καθυστερεί κι άλλο η τελική επιλογή. Έγινε γνωστό ότι οι επιλογές των προσώπων θα ανακοινωθούν το πιο πιθανό σε 2 ή 3 δόσεις και φαίνεται ότι αυτό θα επεκταθεί και την επόμενη εβδομάδα.

Το νέο «εμπόδιο» είναι ότι ορισμένοι εκ των υπουργών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία των υπουργείων τους από τον μη ορισμό των γενικών και ειδικών γραμματέων, φοβούμενοι ότι κάτι ανάλογο θα επαναληφθεί και με την επιλογή των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, προσπαθούν να επιλέξουν πρόσωπα γι΄ αυτές τις θέσεις ευθύνης μέσα από την ίδια δεξαμενή.

Εις βάρος του κρατικού οφέλους

Πάντως αυτή η καθυστέρηση αποβαίνει- σε ορισμένες περιπτώσεις- εις βάρος και του κρατικού οφέλους, όπως για παράδειγμα το περιστατικό που συνέβη προχθές Τρίτη κατά την εκδίκαση προσφυγής πολίτη κατά της έκτακτης εισφοράς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Καραμανλή. Όπως έγινε γνωστό, το Δημόσιο δεν εκπροσωπήθηκε από νομικό σύμβουλο στη διάρκεια της δίκης και είναι πολύ πιθανόν η προσφυγή του πολίτη να γίνει δεκτή από το δικαστήριο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οργή Παπακωνσταντίνου

Οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξοργισμένο με την παράλειψη των αρμόδιων υπηρεσιών να ενεργήσουν τα δέοντα, και βεβαίως να τον ενημερώσουν, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι ουδείς από την ηγεσία του υπουργείου γνώριζε την εκδίκαση της προσφυγής. Η υπόθεση αφορά φορολογούμενο ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει έκτακτη εισφορά 5.000 ευρώ και προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Υπάρχουν περίπου 2.000 ανάλογες προσφυγές ισάριθμων πολιτών για το ίδιο θέμα. Από δικαστικές πηγές έγινε γνωστό ότι οι δικαστές έχουν το δικαίωμα αυτεπαγγέλτως να εξετάσουν τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου για την αναγκαιότητα επιβολής της έκτακτης εισφοράς. Η απόφαση θα εκδοθεί σε έναν μήνα και έως τότε οι πολίτες οφείλουν να πληρώνουν κανονικά την έκτακτη εισφορά.

Ενδεικτικά, για το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι αναμένεται η τοποθέτηση 5 γενικών γραμματέων και 3 ειδικών γραμματέων και πως ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αποστείλει τις σχετικές προτάσεις του ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Λύτρας να προχωρήσουν στα διαδικαστικά, ώστε να υπάρξει η τελική έγκριση από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Φωτογραφία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, Μίνα Μουστάκα. ΤΑ ΝΕΑ, 29/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου