Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Τομή για τη δημόσια διοίκηση

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ δέσμευση του Γ. Παπανδρέου δεν άφηνε περιθώρια για αμφισβητήσεις. Είχε υποσχεθεί «ισονομία και αξιοκρατία για όλους τους πολίτες». Και αυτήν ακριβώς την υπόσχεση μεταβάλλουν σε πραγματικότητα τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. Ούτε μία πρόσληψη εφεξής, ούτε μία σύμβαση έργου που δεν θα έχει τη σφραγίδα του ΑΣΕΠ. Κι αυτό θα ισχύει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ΔΕΚΟ, που σήμερα εξαιρούνται από τις δεσμεύσεις αυτές.

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΤΕΡΗ περιγραφή της καταστρατήγησης του νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του ΑΣΕΠ δεν θα μπορούσε να γίνει απ αυτήν που έκανε ο εμπνευστής του θεσμού, Α. Πεπονής. Χρειάζεται ένα βιβλίο 408 σελίδων για να περιλάβει τα «παραθυράκια» που άνοιξαν από την ψήφιση του νόμου τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το αρχικό κείμενο δεν είχε σημαντικές ατέλειες.

ΚΙ ΕΚΕΙΝΟ που, με δυο λόγια, κάνει τώρα η νέα κυβέρνηση είναι να κλείσει ερμητικά τα «παραθυράκια» αυτά, να τα κλείσει όλα και να τα κλείσει και ταυτόχρονα. Σίγουρα είναι μια διαδικασία που κάποιους θίγει, κάποιες παγιωμένες πρακτικές και καταστάσεις ανατρέπει και πολλές δυσαρέσκειες προκαλεί. Αλλά είναι κάτι που έπρεπε να γίνει. Οχι μόνο γιατί το είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά επειδή κάποτε έπρεπε να κάνει η χώρα μας μερικά ουσιαστικά βήματα για να σταθεί ανταγωνιστικά στον δύσκολο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου ανήκουμε.

ΕΙΝΑΙ γενική η ομολογία ότι η δημόσια διοίκηση αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της χώρας. Αλλά η δημόσια διοίκηση δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το αποτέλεσμα των ρουσφετολογικών, αναξιοκρατικών και μικροκομματικών επιλογών ενός πολιτικού συστήματος που διατήρησε μέχρι και στον 21ο αιώνα τις πρακτικές του 19ου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί μια τομή που δείχνει ικανή να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ν αποκτήσει η χώρα σοβαρή δημόσια διοίκηση.

ΓΝΩΜΗ, ΕΘΝΟΣ, 27/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου