Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Λοβέρδος: «Προβλήματα αυθαιρεσίας στις εργασιακές σχέσεις»

  • Δήλωση Α. Λοβέρδου μετά τη συνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με σκοπό τη διαμόρφωση σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

«Σημαντικά προβλήματα αυθαιρεσίας αντιμετωπίζουν οι εργασιακές σχέσεις, έκδηλα συμπτώματα απορύθμισης που, ορισμένες φορές, δημιουργούν την εντύπωση πως η Ελλάδα επέλεξε την κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με σκοπό τη διαμόρφωση σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

Αναλυτικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Η συνολική νεοφιλελεύθερη, αλλά και αδέξια προσέγγιση της αμέσως προηγούμενης διακυβέρνησης, φάνηκε να επιβεβαιώνει πως η κατά τα ανωτέρω εκτροπή των εργασιακών σχέσεων αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Τα ενδιαφέροντα μου, όμως, ως υπουργού, από την πρώτη στιγμή πιστεύω πως έδειξα, δεν έγκειται στην ανάδειξη του τι ήταν ή δεν ήταν η ΝΔ. Αυτά τα αποφάσισε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Την προσοχή μου οφείλω αμέσως να στρέψω στην επίλυση των προβλημάτων. Τουλάχιστον εκείνων που δύναται να επιλυθούν.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για λειτουργία εγγυήσεων στις εργασιακές σχέσεις. Συνολικώς, αλλά και ειδικότερα εκεί που αναπτύσσονται οι ευέλικτες μορφές του, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμοστούν υπάρχουσες εγγυήσεις ή και να προβλεφθούν νέες. Υπάρχει ανάγκη π.χ. να αναμορφωθεί το πλαίσιο για την 'ενοικίαση' εργαζομένων.

Συγκροτήσαμε την παρούσα Επιτροπή. Αμοιβή δεν προβλέπεται. Αντικείμενό της είναι α) η υπογράμμιση μη εφαρμοσμένων στην πράξη αλλά υπαρχουσών εγγυητικών ρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, η οποία θα βοηθήσει να επικεντρώσουμε τον έλεγχο εκεί που πρέπει και β) η πρόταση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο, βεβαίως του ενωσιακού δικαίου.

Ο κοινωνικός διάλογος θα διεξάγεται μέσα την Επιτροπή. Έτσι, μετά το πέρας των εργασιών της, θα προβούμε αμέσως στην εφαρμογή διοικητικών μέτρων ή στην κατάθεση στη Βουλή των νομοθετικών μας σχεδιασμών. Υπό την έννοια αυτή, περιμένω προτάσεις, για το πότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Από την πλευρά μου εισηγούμαι την 15η Δεκεμβρίου».

Σε ερώτηση για το θέμα των stage ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε: «Υπάρχει σαφής κυβερνητική απόφαση και δεν αλλάζει».

Αλλαγές ζήτησε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο εργασίας «καθώς είναι τόσο μεγάλο και τόσο πολύπλοκο, που οδηγεί στην μη εφαρμογή του» ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Εργασιακές Σχέσεις».

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Δ. Αρμενάκης «εμείς θέσαμε ευθέως στην σύσκεψη το θέμα της απλοποίησης της διαδικασίας, δηλαδή του περιορισμού του χρόνου που η ελληνική επιχείρηση χρειάζεται για να προσλάβει έναν άνεργο να τον κάνει εργαζόμενο ή εν συνεχεία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που οι οργανισμοί και το κράτος επιβάλλουν. Ζητήσαμε επομένως απλοποίηση των διαδικασιών, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε ο καθένας να μπορεί να την εφαρμόσει».

Οι έμποροι ζήτησαν επίσης, να δοθεί σημασία στις δραστηριότητες εκείνες που δίνουν δουλειά «και όχι σε αυτές που απολύουν» εννοώντας, όπως εξήγησε, το εμπόριο και τις υπηρεσίες που αυξάνουν τις θέσεις, ενώ σημειώθηκε με έμφαση και η ανάγκη διασύνδεσης της παιδείας με την εργασία από την δευτεροβάθμια μέχρι και την Δια Βίου Μάθηση.

Η ΕΣΕΕ δήλωσε ότι συμφωνεί στο ότι δε μπορεί ο χρόνος συζήτησης σε αυτή την επιτροπή να μακρύνει πολύ. «Το 15 Δεκεμβρίου είναι μια εφικτή ημερομηνία και θα είμεθα παρόντες» είπε ο κ. Αρμενάκης και σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υιοθέτηση πιο ευέλικτων ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στον τομέα του εμπορίου είπε ότι «το εμπόριο αφ' εαυτού του είναι μια ευέλικτη οικονομική δραστηριότητα. Άρα λοιπόν πρέπει να έχει την δυνατότητα να αξιοποιεί τις σύγχρονες μορφές απασχόλησης».

Σε ότι αφορά στη δυνανότητα αύξησης των απολύσεων στο εμπόριο ο κ. Αρμενάκης σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι «ακόμα και στην περίοδο της κρίσης οι απολύσεις ήταν ελάχιστες στο εμπόριο και εν πάση περίπτωση αναπληρωνόντουσαν από νέες προσλήψεις. Το εμπόριο, προσφέρει θετικά στην απασχόληση και όχι αρνητικά»

Για το ζήτημα για το μη μισθολογικό κόστος, ο κ. Αρμενάκης ανέφερε ότι ξανατέθηκε, «διότι υπάρχουν μέσα στο ποσοστό που ο εργαζόμενος και ο εργοδότης πληρώνουν στο ΙΚΑ και εν συνεχεία το ΙΚΑ μοιράζει, υπάρχουν λογαριασμοί οι οποίοι είναι ανενεργοί. Όπως το θέμα της στράτευσης, το θέμα της αφερεγγυότητας κάποιων επιχειρήσεων. Τελικά ένα 3 με 5 τοις εκατό ποσοστό από το 45 περίπου που επιβαρυνόμαστε και εμείς και οι εργαζόμενοι αξιοποιείται για άλλους εκτός των σκοπών για τους οποίους μπήκανε αυτές οι επιβαρύνσεις» και πρόσθεσε ότι η ΕΣΕΕ ζητάει να περιοριστεί το κόστος και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου