Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

«Πράσινοι» φόροι για την ανάπτυξη. Ριζοσπαστικές προτάσεις από τον Γ. Παπανδρέου με στόχο ένα νέο μοντέλο στην οικονομία



Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ούτως ώστε να συνδυαστεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας κ. Γκόρντον Μπράουν - με τον οποίο δείχνει να δημιουργεί έναν άτυπο ελληνοβρετανικό άξονα- και τον καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, ο έλληνας πρωθυπουργός εισηγήθηκε την επιβολή φόρου στις κινήσεις κεφαλαίων (στα πρότυπα του γνωστού φόρου Τόμπιν), την έκδοση «πράσινων ομολόγων» από διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς και την επιβολή φόρου διοξειδίου του άνθρακα («πράσινο φόρο»), με στόχο τη χρηματοδότηση της στροφής των οικονομιών σε νέα μοντέλα ανάπτυξης. Ο έλληνας Πρωθυπουργός επέδειξε μεγάλη κινητικότητα στις επαφές του και στις παρεμβάσεις του, και στην πρώτη παρουσία του σε σύνοδο κορυφής πέτυχε να δημιουργήσει μια νέα εικόνα, η οποία διαφοροποιήθηκε σημαντικά από εκείνη της πενταετίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από την προεδρία του Συμβουλίου και θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία προς τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, με παρέμβαση του έλληνα Πρωθυπουργού επιτεύχθηκε μία αλλαγή στο κείμενο των συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την πρόοδό της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Το αρχικό κείμενο ανέφερε στο σχετικό σημείο ότι η Επιτροπή «εκφράζει ικανοποίηση για τον ενισχυμένο διάλογο σε θέματα μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας» και μετά την ελληνική παρέμβαση προστέθηκε η φράση: «... και ζητεί να ληφθούν ταχέως συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά την επανεισδοχή και τον έλεγχο των συνόρων».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για την υποδοχή του ελληνικού Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και σημείωσε επανειλημμένως ότι εκτιμά πως θα γίνει κατ΄ αρχάς αποδεκτό, συμπληρώνοντας όμως ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η μειωμένη αξιοπιστία του ελληνικού κράτους, την οποία η κυβέρνησή του θα υπερβεί. Οπως είπε, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη βούληση της κυβέρνησής του προς αυτή την κατεύθυνση.

O Πρωθυπουργός έκανε χθες από τις Βρυξέλλες και μια σύντομη αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας. Υπογράμμισε ότι το πρόσφατο χτύπημα κατά του Αστυνομικού Τμήματος στην Αγία Παρασκευή βρίσκει την ελληνική κοινωνία ενωμένη απέναντι στην τυφλή βία, που στοχεύει εργαζομένους, πολίτες και αστυνομικούς. «Μπορούμε και θα δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που βλάπτει και την εικόνα της χώρας μας διεθνώς» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Εξήρε ο κ. Παπανδρέου τη στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά την κριτική που επιχειρεί να αρθρώσει η ΝΔ και τόνισε: «Προτάσσουμε τη δημοκρατία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ζωή, την περιουσία και την ελευθερία των πολιτών».

Διαβουλεύσεις για τον έλληνα επίτροπο

Ο κ. Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για το θέμα του επιτρόπου όσο και για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα. Δεν απέκλεισε να διεκδικηθεί και πάλι το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι τομείς και προσέθεσε ότι το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα είναι συνάρτηση και του προσώπου το οποίο θα προταθεί για τη θέση του επιτρόπου. Απέφυγε πάντως ο Πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του για τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ και του υπουργού Εξωτερικών, παραπέμποντας στην έκτακτη σύνοδο σε μερικές εβδομάδες.
  • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | TO BHMA, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου