Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Παροχές σε δόσεις

  • ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ - ΕΠΙΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
  • ΣΗΜΕΙΟ ισορροπίας ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και στην προσπάθεια συγκράτησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αναζητεί το οικονομικό επιτελείο.

Δύσκολο το έργο του νέου οικονομικού επιτελείου, που πρέπει να συμμαζέψει το δημόσιο ταμείο και παράλληλα να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Δύσκολο το έργο του νέου οικονομικού επιτελείου, που πρέπει να συμμαζέψει το δημόσιο ταμείο και παράλληλα να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις: Πρώτον, οι παροχές να σπάσουν σε δύο ή και τρεις δόσεις, με στόχο να επιμεριστεί το βάρος σε αντίστοιχους προϋπολογισμούς και δεύτερον, να συγκρατηθεί το κόστος με τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων ώστε να μαζευτεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ομάδες, οι οποίες πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι στο σύνολο των Ελλήνων που εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα κάτω των 10.500 ευρώ.

  • Φοροδιαφυγή

Η διαπίστωση ότι οι τρεις στους πέντε Ελληνες εμφανίζονται να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα χωρίς κατ' ανάγκη αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένης της μεγάλης φοροδιαφυγής, ειδικά στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, καθιστά υποχρεωτική τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων.

Σε διαφορετική περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με ένα κόστος μεγαλύτερο των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό απαγορευτικό δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και του υψηλού ελλείμματος.

Το κόστος του επιδόματος αλληλεγγύης θα κατανεμηθεί στους προϋπολογισμούς του 2009 και του 2010 και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ ανά έτος. Δεδομένη θεωρείται η καταβολή του ποσού στους ανέργους που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, καθώς και στους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης, θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ -καθώς στο επίδομά τους τελικώς δεν δόθηκε καμία αύξηση για το 2009- αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. Δεν αποκλείεται η λίστα των δικαιούχων να διευρυνθεί και με άλλους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τελική λίστα θα καθοριστεί και σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος.

Για όσους εισπράττουν την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, το ενδεχόμενο ένταξης παραμένει ανοικτό. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα εισπράξει τα 30 ευρώ που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων (αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου, κίνηση που θα ανεβάσει τη σύνταξη στα 360 ευρώ από 330 ευρώ σήμερα). Επίσης, σχεδιάζεται να τους καταβληθεί και το 2010 νέα σημαντική αύξηση, έτσι ώστε η σύνταξή τους να πλησιάσει τον στόχο των 550 ευρώ. Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η καταβολή νέας μηνιαίας αύξησης (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σχέδια θα είναι της τάξεως των 40 ευρώ) τότε οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα εξαιρεθούν από το επίδομα αλληλεγγύης.

Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φτάσει στο 70% του βασικού μισθού, θα γίνει πιθανότατα σε τρεις δόσεις. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας (μετά το τέλος του 2010) το επίδομα ανεργίας θα φτάσει περίπου στα 520 ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές και στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

  • Σενάρια

Ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί περίπου κατά 300.000, ενώ και το ποσό του επιδόματος θα αναπροσαρμοστεί για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων. Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών κάνουν αυτή την περίοδο «ασκήσεις επί χάρτου» με στόχο να προσαρμόσουν τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ στα περιθώρια που αφήνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου