Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Μια κρίσιμη απόφαση

Σίγουρα είναι δύσκολο το πρόβλημα των stage για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν θα μπορούσε να μην είναι, άλλωστε, από τη στιγμή που έχει να κάνει με την προσπάθεια και την αγωνία νέων ανθρώπων για επαγγελματική αποκατάσταση. Οπως άλλωστε δύσκολο -για την ακρίβεια, ασύγκριτα δυσκολότερο- ήταν και εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα των συμβασιούχων, με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή. Και το ερώτημα είναι: θα κάνουμε και με τα stage ό,τι κάναμε και με τους συμβασιούχους;

Αρμόδια να δώσει την απάντηση είναι, φυσικά, η κυβέρνηση. Και όπως προανέφερα, δεν θα είναι εύκολη αυτή η απάντηση. Σήμερα ή αύριο, κάποια στιγμή, θα τη δώσει. Και υποθέτω πως θ αντιλαμβάνεται ότι από την απάντησή της θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσο θα ισχύσουν ή όχι τα όσα περί αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών έχει επαγγελθεί. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, όπως οι συμβασιούχοι που «κληρονόμησε» η ΝΔ αποτελούσαν «κομματικές διευκολύνσεις» της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έτσι οι ωφεληθέντες από τα stage αποτελούν «κομματικές διευκολύνσεις» της κυβέρνησης Καραμανλή.

Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόβλημα δεν είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι τι θέλουμε ως κοινωνία. Και σ' αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε όλοι. Αλλά με ειλικρίνεια και παραμερίζοντας κάθε υποκρισία και ιδιοτέλεια. Θέλουμε να αφήσουμε ή όχι κάποια στιγμή πίσω μας το ρουσφέτι και το βόλεμα που ταλανίζουν αυτή τη χώρα, σχεδόν δύο αιώνες; Αν ναι, πρέπει να πούμε το «ως εδώ και μη παρέκει». Αν όχι, να βρούμε το θάρρος και να ομολογήσουμε ότι τα όσα περί αξιοκρατίας πιπιλίζουμε, είναι λόγια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε προεκλογικά ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται εφεξής μέσω του ΑΣΕΠ και ότι οι όροι αναμέτρησης των διαγωνιζόμενων θα είναι κοινοί για όλους. Αυτήν τη δέσμευση είναι που οφείλει να τηρήσει, άσχετα με το κόστος που ίσως θα έχει. Και οφείλει να το κάνει και για έναν λόγο παραπάνω. Θα στείλει ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό του ότι τα πράγματα δεν είναι όπως άλλοτε.

  • Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, ΕΘΝΟΣ, 23/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου