Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ξαφνικό τετ-α-τετ Παπανδρέου - Γκρουέφσκι


Φωτογραφία

Χθες το βράδυ κλείστηκε το τετ-ατετ Γιώργου- Γκρουέφσκι

ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ με τον πρόεδρο της FΥRΟΜ Νίκολα Γκρουέφσκι θα έχει στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση κλείστηκε χτες το βράδυ σε τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών και θα έχει- όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές- ως κύριο θέμα την ονομασία των Σκοπίων. Σκοπιανές πηγές στις Βρυξέλλες έλεγαν πως θεωρούν την εκλογή Παπανδρέου αρχή μιας νέας σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών- και υπενθύμιζαν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ότι δεν αποκλείεται ούτε η απευθείας διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ούτε η μετάβαση Παπανδρέου στη γείτονα. Πάντως ο κ. Παπανδρέου θα περάσει σήμερα το πρώτο κρίσιμο τεστ στην επιχείρηση αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας παίρνοντας μέρος στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της θητείας του ως πρωθυπουργός. Οι δυσκολίες αυτής της επιχείρησης φάνηκαν ήδη από την πρώτη μέρα, καθώς το περίφημο ραντεβού του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον αρμόδιο για τα οικονομικά επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, φάνηκε να είναι στον αέρα- και ίσως τελικώς υπάρξει απλώς μια σύντομη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαρόζο στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί με τα οικονομικά, νομισματικά και τα θέματα της απασχόλησης. Η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη, καθώς διαφαίνεται η τάση της Ένωσης για παράταση των προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών και το 2010 και άρα επιμήκυνσης του χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα, βέβαια, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί εκτός από το πρόγραμμα επέκτασης της οικονομίας, της τάξεως των 3 δισ. για το 2010, να μειώσει και το έλλειμμα από το 12,5% στο 9,5%- στόχο που κοινοτικές πηγές χαρακτηρίζουν «υπερφιλόδοξο».

Ανησυχία για τη φτώχεια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται στη σκιά των ευρημάτων του νέου ευρωβαρόμετρου, που καταγράφει την ανησυχία των Ευρωπαίων για τη φτώχεια και συνακόλουθα την ανεργία.
Το 73% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα του, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φθάνει το 89%, το έβδομο υψηλότερο στην Ένωση και το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη. Μάλιστα, το 54% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία τρία χρόνια- πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ένωση μετά την Ουγγαρία και τη Λετονία.

  • ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ, 29/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου