ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ μυστικό, το οποίο πήρε μαζί της η απελθούσα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ακριβές ύψος του ελλείμματος. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ούτε και η προηγούμενη κυβέρνηση να είχε τα πραγματικά στοιχεία που αναζητούνται, προφανώς διότι είχε χάσει τον έλεγχο της Οικονομίας.
ΑΥΤΗ Η κατάσταση μπανανίας είναι εντελώς απαράδεκτη για ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης, το οποίο υποχρεούται να έχει και να καταθέτει πραγματικά στοιχεία, διότι η αναξιοπιστία δεν τιμωρείται μόνο με επιτήρηση, αλλά και με πρόστιμα.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ, λοιπόν, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τι παρέλαβε και φαίνεται πως δεν κατάφερε να βάλει τάξη στο χάος. Αυτό αποδεικνύεται από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή από το υπουργείο και την τράπεζα, για να καταγραφούν η πραγματική κατάσταση της Οικονομίας και το πραγματικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.
ΔΕΙΧΝΕΙ αυτή η απόφαση όχι απλώς την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά προπαντός το ξεχαρβάλωμα της κρατικής μηχανής, η οποία δεν λειτουργεί ούτε καν ως μπακάλικο της παλιάς εποχής. Σήμερα, στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι αδιανόητο να μην έχουν στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδος.
ΠΗΓΑΙΝΕΙ, λοιπόν, στα τυφλά η ελληνική οικονομία και οι κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν, προφανώς, ούτε τι εισπράττει το κράτος ούτε τι πληρώνει. Πώς μπορούν, λοιπόν, να προγραμματίσουν τα έσοδα και τα έξοδα, δηλαδή να καταρτίσουν προϋπολογισμό στηριζόμενο σε πραγματικά στοιχεία και σε ασφαλείς προβλέψεις;
ΟΤΑΝ ΜΙΑ κυβέρνηση δεν έχει ακριβή εικόνα της Οικονομίας, είναι απολύτως αδύνατο να εντοπίσει το μέγεθος της παραοικονομίας και προπαντός να δώσει τη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής. Αυτή τη διάλυση, αυτό τον παράδεισο της παραοικονομίας και της ασυδοσίας τα πληρώνουν οι αφελείς φορολογούμενοι, αυτοί που δεν μπορούν να εξαπατήσουν το κράτους.
ΘΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ, λοιπόν, ανεξάρτητη επιτροπή, για να ερευνήσει το χάος. Και ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε να λάβει μέτρα διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση και στο θέμα των δημοσίων οικονομικών. Χρειάζονται, άραγε, επιτροπές και ατέρμονες συζητήσεις ή πολιτική σκέψη και βούληση για να γίνουν ανατροπές και βαθειές τομές στο σαθρό πολιτικό σύστημα;
ΕΛΕΓΕ ο αείμνηστος Γεώργιος Καρτάλης, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς Οικονομικών, ότι «οι Ελληνες όταν δεν σκέπτονται, συσκέπτονται». Είναι καιρός για σκέψεις και γρήγορες αποφάσεις.
- Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Αποφάσεις, όχι επιτροπές
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου