Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Εξεταστικές για Siemens και ομόλογα θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ

  • Στη διερεύνηση των σκανδάλων μέσω της σύστασης εξεταστικών επιτροπών προτίθεται να προχωρήσει από τον Ιανουάριο του 2010 η κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων είχε τονίσει ότι η προεκλογική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου «όλα στο φως, ακόμη κι αν χρειαστεί να ματώσουμε» θα γίνει πράξη.

Η προαναγγελία του αυτή επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές που πληροφόρησαν την «Ε» ότι πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιανουάριο η κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις για συστάσεις εξεταστικών επιτροπών, κατ' αρχήν για τις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων και της Siemens.

Σε ό,τι αφορά το Βατοπέδιο, με δεδομένο ότι τυχόν ποινική εμπλοκή υπουργών των κυβερνήσεων τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ έχει παραγραφεί, επί του παρόντος δεν θα γίνει καμία κίνηση. Πολλώ δε μάλλον που καμία από τις παραχωρηθείσες στη Μονή εκτάσεις δεν έχει ακόμη επιστραφεί στο Δημόσιο, ενώ, μετά και τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει πώς θα χειριστεί το θέμα σε καθαρά νομικό επίπεδο.

Ολοι, πλην Ν.Δ.

Στις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως θα έχει τη συναίνεση τουλάχιστον της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πηγές από τη Ν.Δ. έλεγαν στην «Ε» ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει την όποια πρόταση θεωρώντας αφ' ενός πως ό,τι έπρεπε να γίνει κοινοβουλευτικά έχει ήδη γίνει και αφ' ετέρου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υπόθεση Siemens, η Ν.Δ. επιμένει στην πάγια θέση των κυβερνήσεων Καραμανλή ότι θα πρέπει πρώτα να περατωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Αντιθέτως, σύσσωμη η υπόλοιπη αντιπολίτευση θα ψηφίσει θετικά στις όποιες προτάσεις υποβληθούν.

Στελέχη του ΚΚΕ έλεγαν στην «Ε» ότι «η πάγια θέση του κόμματος είναι πάντα υπέρ των εξεταστικών, αν και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα». Ως παράδειγμα ανέφεραν την υπόθεση Βατοπεδίου, «όπου το κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούσε να δώσει άφεση αμαρτιών στα δικά του παιδιά».

Από τον ΛΑΟΣ ο Α. Ροντούλης υπενθύμιζε ότι κατά τη διάρκεια των προγραμματικών ήταν ο Καρατζαφέρης που έθεσε θέμα εξεταστικών στον πρωθυπουργό. Σημείωνε δε ότι «υπάρχει θέμα ηθικής τάξης, καθώς έχει επέλθει μεν παραγραφή, όμως ο κόσμος πρέπει να μάθει ποιοι τα 'χουν πάρει ώστε να στιγματιστούν. Πρέπει να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες, διαφορετικά και ο Γ. Παπανδρέου δεν θα διαφέρει από τον Κ. Καραμανλή ως προς τους χειρισμούς των σκανδάλων».

Υπέρ και ο Φ. Κουβέλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «ανεξάρτητα από το ζήτημα της παραγραφής ο πολιτικός έλεγχος των υποθέσεων είναι αναγκαίος, πολύ δε περισσότερο όταν υποθέσεις που πρέπει να εξεταστούν αφορούν κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Είναι προφανές ότι αυτός ο έλεγχος σε τίποτα δεν εμποδίζει την εκ μέρους της Δικαιοσύνης έρευνα, η οποία άλλωστε καταγράφεται και ως χωλαίνουσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου