Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Ελλάδα «βούλιαξε» για άλλη μια φορά



Οι ουρανοί άνοιξαν το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν έριξαν «μάννα». Η Ελλάδα «βούλιαξε» για άλλη μια φορά στα λάθη λαού και ηγεσίας: την άναρχη δόμηση και την έλλειψη έργων υποδομής. Μπαζωμένα ρέματα ξεχείλισαν, ποταμοί υπερχείλισαν, αγροτικές καλλιέργειες καταστράφηκαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα, η εθνική οδός πλημμύρισε, ενώ θρηνήσαμε και θύματα. Η εικόνα από τον Αίσωνα ποταμό στην Πιερία.

Καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο

Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν σήμερα... σειρά στις καταιγίδες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ πιθανότητα καταιγίδας μικρής διάρκειας τις πρωινές ώρες υπάρχει στην Αττική, σύμφωνα με τον διευθυντή προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Δ. Ζιακόπουλο. Το θερμόμετρο θα δείξει 20°C στα βόρεια, 21°C με 22°C στα κεντρικά, 23°C με 24°C στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 6 Μποφόρ. Η αυριανή αργία της 28ης Οκτωβρίου δε λέει «όχι» στην ηλιοφάνεια, ωστόσο δεν θα λείψουν οι βροχές από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά και -την ηπειρωτική χώρα. Ξηροβόρι θα φυσήξει από την Πέμπτη με τον υδράργυρο στους 14°C με 15°C στα βόρεια και στους 17°C με 18°C στα κεντρικά, νότια και ηπειρωτικά. Περισσότερο χειμωνιάτικο σκηνικό αναδύεται με το «καλημέρα» του Νοεμβρίου το Σαββατοκύριακο, αφού από την Παρασκευή θα φυσούν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι (8 Μποφόρ στο Αιγαίο), ενώ η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, με την ελάχιστη στους 6°C με 7°C.

Κανένα ίχνος από τον 46χρονο

  • Χάθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον ποταμό Αίσωνα κατά τη διάρκεια των ισχυρών καταιγίδων
  • Ιωαννα Φωτιαδη – Παντελης Χουλακης

Περισσότερα από πέντε χιλιάδες στρέμματα με δενδροκαλλιέργειες (ακτινίδια, μηλιές, αχλαδιές κ.ά.) έχουν καταστραφεί από τις ισχυρές καταιγίδες και τις πλημμύρες που έπληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο την Πιερία στη διάρκεια των οποίων χάθηκε στον πλημμυρισμένο Αίσωνα ένας 46χρονος.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 46χρονου πατέρα τριών παιδιών συνεχίστηκαν και χθες χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παρασύρθηκε το Ι.Χ. του

Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής ερευνούσαν τις όχθες του ποταμού έως τις εκβολές του με αλιευτικά σκάφη και σκάφος του λιμενικού.

Το Ι.Χ. αυτοκίνητο του 46χρονου παρασύρθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τα ορμητικά νερά του ποταμού ενώ επιχειρούσε να διασχίσει την κοίτη του, λίγο έξω από την Νέα Εφεσο Πιερίας.

Τα μέλη των συνεργείων έρευνας και διάσωσης μετά τον εντοπισμό του ΙΧ, σε απόσταση χιλιομέτρων από το σημείο παράσυρσης, εκτιμούν ότι ο άτυχος 46χρονος έσπασε το τζάμι και βγήκε από αυτό αλλά πιθανόν να μην κατάφερε να φτάσει στην όχθη εξαιτίας του ύψους των νερών και της μεγάλης τους ορμής. Ομάδες πυροσβεστών επενέβησαν σωτήρια σε άλλες δύο περιπτώσεις σε Ημαθία και Πιερία το Σαββατοκύριακο και έσωσαν την τελευταία στιγμή δέκα εγκλωβισμένους που κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά ενώ σε μία περίπτωση οι πυροσβέστες δέθηκαν μεταξύ τους για να φτάσουν ένα ζευγάρι μαζί με το μωρό του που κινδύνευαν παγιδευμένοι στην οροφή του βυθισμένου στα νερά ΙΧ τους.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές, σύμφωνα με το νομάρχη Πιερίας κ. Γ. Παπαστεργίου, εντοπίζονται στους δήμου Δίου (Καρίτσα, Βροντού, Αγ. Σπυρίδωνα, και Πέτρας) όπου εκτός από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμύρισαν δεκάδες καταστήματα, αγροικίες, ποιμνιοστάσια αλλά και καπναποθήκες καταστρέφοντας τη φετινή σοδειά.

Σοβαρές ζημιές από τα νερά και τις λάσπες υπέστησαν και οι εγκαταστάσεις του υπό κατασκευή βιολογικού καθαρισμού Κατερίνης. Εκατόν εξήντα κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική στη Λάρισα, όπου χρειάστηκε η συμβολή δυνάμεων από όμορους δήμους για την απάντληση υδάτων. Κρίσιμη η κατάσταση και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, την Κρήτη. Στο Ρέθυμνο, η Πυροσβεστική δέχθηκε 55 κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ κεραυνοβολήθηκε ένα σπίτι στο χωριό Κοξαρέ.

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού τεσσάρων ατόμων, δύο από αυτοκίνητο και δύο υπερηλίκων από το σπίτι τους. Παράλληλα, διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν στο νομό Ηρακλείου (Αγία Γαλήνη, Κόκκινος Πύργος, Τυμπάκι). Η κακοκαιρία απέβη καταστρεπτική και για το οδικό δίκτυο στην Ιεράπετρα, καθώς και για τα θερμοκήπια.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Καχριμάνης, που κατάγεται από την περιοχή, δεσμεύτηκε ότι θα γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων.

Εσπασαν αγωγοί

Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε την Κυριακή, όταν πλημμύρισε μέρος της Εθνικής Οδού, στο 62ο χιλιόμετρο. «Στο ίδιο σημείο είχαμε πλημμύρα και το 1999», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων, κ. Γιώργος Σοφίας «εδώ παλιά υπήρχε ένα ρέμα».

Επιπρόσθετα, καταστράφηκε το γήπεδο των Αγίων Θεοδώρων λόγω της «ενεργοποίησης» ενός παλιού ρέματος, ενώ έσπασαν και πολλοί αγωγοί νερού. Στο νομό Κορινθίας, στο χωριό Πίσσια προς το Αλεποχώρι πλημμύρισε μια αποθήκη και κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας ο Δήμος βοήθησε κάποιους επισκέπτες που είχαν εγκλωβιστεί στο δρόμο. Στην περιοχή των Μεθάνων, η Πυροσβεστική δέχθηκε 27 κλήσεις, καθώς πολλά αυτοκίνητα είχαν παρασυρθεί στη θάλασσα και τέσσερα άτομα είχαν εγκλωβιστεί.

Και το νομό Αττικής ταλαιπώρησαν τα παλιά ρέματα, στο Παλαιό Φάληρο, το Καματερό και την Πεντελή, όπου έσπευσε το τμήμα πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας για να εκτονωθεί η κατάσταση. [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/10/2009]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου