- Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες Έλληνες αναμένεται να κάνουν χρήση των διατάξεών του
- Θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Νοεμβρίου
Η λήψη μέτρων για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών θα αποτελέσει, κατά τα φαινόμενα, την πρώτη νομοθετική πράξη της νέας κυβέρνησης. Το υπουργείο οικονομίας έθεσε από το απόγευμα της Τρίτης και για μια εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με το οποίο ο ιδιώτης ο οποίος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα αποκτά -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- τη δυνατότητα να απαλλαγεί από το «κυνηγητό» των πιστωτών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες πολίτες αναμένεται να κάνουν χρήση των διατάξεων κατά το πρώτο δεκαοκτάμηνο της εφαρμογής τους. Στην περίπτωση που τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη επαρκούν για την αποπληρωμή των χρεών, η πρόταση νόμου προβλέπει ότι το Ειρηνοδικείο θα προχωρά στη ρύθμισή τους, δίνοντας περίοδο χάριτος που δεν θα ξεπερνά τα τρία χρόνια. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν, το δικαστήριο θα ορίζει την αποπληρώμη μέρους των χρεών με μηνιαίες δόσεις για χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών. Το ύψος των δόσεων θα εξαρτάται από το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% της αρχικής οφειλής.
Μοναδικές περιπτώσεις για να μην ισχύσει ο κανόνας του 10% είναι να κριθεί από το δικαστήριο ότι ο οφειλέτης είναι άπορος, χρόνια άνεργος ή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον δανειολήπτη από το σύνολο των υποχρεώσεών του.
Το δικαστήριο θα μπορεί να επανεξετάζει την υπόθεση κάθε οκτώ μήνες, είτε αυτεπαγγελτως, είτε ύστερα από αίτημα των εμπλεκόμενων μερών. Παράλληλα, ο οφειλέτης θα έχει δικαιώμα να ζητά τροποποίση του ύψους των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλει, στην περίπτωση που σημειωθούν μεταβολές στο εισόδημά του.
Ένας δανειολήπτης θα μπορεί να εντάσσεται μόνο μια φορά στη διαδικασία. Όσον αφορά στον "Τειρεσία", προβλέπεται ότι ο χρόνος τήρησης των δεδομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία χρόνια από τη λήξη της ρύθμισης ή τα πέντε χρόνια από την κήρυξη της απαλλαγής από τα χρέη.
Τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στη ρύθμιση έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν, υπό προϋποθέσεις την κυριότητα της πρώτης τους κατοικίας. Για να συμβεί αυτό, η επιφάνεια του σπιτιού τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένα τετραγωνικά (το όριο ορίζεται ως το αφορολόγητο απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 20%). Επίσης, ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει στους πιστωτές του ποσό που να αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, σε διάστημα είκοσι ετών.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από την εφαρμογή του νόμου εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, δηλαδή ένα σημαντικό μερίδιο των χρεών προς το Δημόσιο.
Το σχέδιο νόμου θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση, στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypoan, έως την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια -και έως τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομίας- θα κατατεθεί στη Βουλή. [enet.gr, 20:57 Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009]
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα χρέη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου