Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Θυσίασαν τα stage στο βωμό της εξυγίανσης

  • Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ 40.000 «ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ» ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
  • Η ΠΡΩΤΗ δοκιμασία της κυβέρνησης ήταν για τα stage στο Δημόσιο και έληξε με αναδίπλωση Λοβέρδου, κατάργηση των προγραμμάτων μαθητείας στο κράτος και διαγραφή της μοριοδότησης.


Επειτα από πέντε ημέρες κυβερνητικών παλινδρομιών, οι οποίες προκλήθηκαν από την δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι όσους έχουν υπερβεί το 24μηνο «δεν μπορείς να τους διώξεις», την Παρασκευή, η διυπουργική επιτροπή, υπό τον Θ. Πάγκαλο, έθεσε «τέλος» στα stage με απόλυτο τρόπο. Περιορίζονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και για μαθητεία μιας περιόδου (6-8 μηνών) με ασφάλιση ΙΚΑ. Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις και καταργείται η μοριοδότηση. Η τελευταία είχε ως αποτέλεσμα ένας υποψήφιος-απόφοιτος Λυκείου με διετή μαθητεία να προηγείται ενός πτυχιούχου με διδακτορικό.

Με την «εκκαθάριση» των stage περιορίζεται ο δημόσιος τομέας κατά 40.000 άτομα, αριθμός που θα προσφερθεί στις Βρυξέλλες ως πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το μισθολογικό κόστος και, κατά συνέπεια, ως προσπάθεια νοικοκυρέματος και περιορισμού των ελλειμμάτων. Ωστόσο, το οικονομικό αποτέλεσμα για το Δημόσιο είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το «κέρδος» από την προπαγάνδιση της απόφασης έναντι της κοινοτικής γραφειοκρατίας. Αυτό γιατί τα stage πληρώνονταν από λεφτά του ΟΑΕΔ (χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων), ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (με ασφάλιση και επιδόματα-δώρα) μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες και θα διαδεχθούν τα προγράμματα μαθητείας για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, θα πληρώνονται απευθείας από το δημόσιο ταμείο. Αλλά, καθώς θα είναι σημαντικά μικρότερος ο αριθμός αυτός, θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα κάτω του 1 εκατ. υπαλλήλων. (Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες, τους οργανισμούς, το ένστολο προσωπικό και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ ξεπέρασαν φέτος τους 1.050.000 μισθοδοτουμένους.) Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΟΑΕΔ. Με το επιχείρημα του περιορισμού των αλόγιστων κρατικών δαπανών επέμεινε, πέραν των προεκλογικών εξαγγελιών, και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην ακύρωση των stage.

  • Ανεργία

Αναφορικά με την ανεργία, αυτή θα αυξηθεί (στατιστικά) κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε 14 μήνες (σταδιακή απομάκρυνση έως 40.000 επί μαθητεία απασχολουμένων, οι οποίοι εθεωρούντο εργαζόμενοι). Αλλωστε η ΕΣΥΕ δεν καταγράφει ως άνεργο όποιον απασχοληθεί έστω και μία ώρα την εβδομάδα). Η κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόσληψη ανέργων σε προγράμματα κοινωνικής εργασίας, όπως στήριξη κατάκοιτων ατόμων, «Βοήθεια στο σπίτι», η φροντίδα του πράσινου, η προστασία του περιβάλλοντος, με σκοπό για την αύξηση της απασχόλησης και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Η πρωτοβουλία Λοβέρδου να θέσει θέμα stage «προκειμένου συνολικά να λυθεί από την κυβέρνηση» προκάλεσε αντιδράσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Και είναι οι πρώτες τριβές που σημειώθηκαν σε ένα σχήμα που ακόμη δεν απέκτησε διοικητές και γραμματείς στα υπουργεία.

Η αιφνιδιαστική ανακίνηση του θέματος, όπως και η καταβολή επιδόματος 1.200 ευρώ στους μεταλλεργάτες του Περάματος αποδίδονται στο άγχος του υπουργού. Εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας και υπολογίζει τις επιπτώσεις στο προφίλ του από την εμπλοκή του με τα καυτά θέματα του Ασφαλιστικού, της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων. Και αυτά τα ζητήματα είναι που στάθηκαν αφορμή για τις πρώτες αντεγκλήσεις με τη ΓΣΕΕ.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου ήταν αντίθετοι ακόμη και στη μοριοδότηση, πιστοί στην προεκλογική γραμμή του κόμματός τους, αλλά και για λόγους περιορισμού του δημόσιου τομέα. Στην αξιοκρατία και την απαρέγκλητη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για τα stage επέμεινε και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Μπαμπούκης. Ισως μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος αναζήτησε την πιθανότητα να ισχύσει μιας μορφής μοριοδότηση σαν μεταβατική λύση. Τελικά όμως υπερίσχυσε η άποψη ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, όπως ισχυρίζεται το ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου