Γρίφοι, διλήμματα, κριτήρια, κίνητρα... Το όνομα του νέου επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να «αποκαλύψει» εντός του Οκτώβρη ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, αν βέβαια δεν τον... διευκολύνουν διά της χρονικής παράτασης άλλες -μεγάλες- χώρες. Η τελική απόφαση θα ταλανίσει τον πρωθυπουργό, όχι γιατί δεν υπάρχει... προσφορά, αλλά γιατί αυτό το διάστημα «παίζονται» πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο «πράσινος» επίτροπος. Ο Σταύρος Δήμας, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος δεν ήταν ακόμη ιδιαιτέρως hot και περιζήτητο για τους υποψήφιους επιτρόπους, όπως είναι σήμερα. Ο νυν επίτροπος αφήνει καλό όνομα στην Ευρώπη κι αν ο Κ. Καραμανλής είχε καθυστερήσει να προκηρύξει εκλογές, τότε ίσως να τον είχε επαναπροτείνει. Τώρα, είναι ο κ. Παπανδρέου που ορίζει τον Ελληνα επίτροπο. Ολοι ξέρουν ότι λέει τα «καλύτερα» για τον κ. Δήμα - όπως ξέρουν όμως ότι θέλει να ορίσει για την εξέχουσα πολιτική θέση άνθρωπο της δικής του επιλογής.
Και ο «πράσινος». Οχι μόνο για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, αλλά και λόγω κόμματος, «πράσινος» είναι και ο συνονόματος του κ. Δήμα, ο Σταύρος Λαμπρινίδης. Είναι επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ από το 2004, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Σταύρος στη θέση του Σταύρου; Δεν αποκλείεται. Εχει εμπειρία στα ευρωπαϊκά και «πάει τη γραμμή» μέχρι τέλους. Οπως έκανε, στολίζοντας τον Μπαρόζο με «γαλλικά» τού στυλ «θα ήταν ντροπή για την Ευρώπη η επανεκλογή του». Αυτά κατά την προεκλογική περίοδο. Τώρα όμως η κυβέρνηση ψάχνει διαπραγματευτικούς μοχλούς - άρα το «είπαμε και μια κουβέντα» επιτρέπεται...
Και οι γυναίκες. Εάν διαθέτουν όλα τα αναγκαία προσόντα, δηλαδή να έχουν «άκρες» στην Ευρώπη, να έχουν πολιτική εμπειρία, να έχουν κολλήσει... ένσημα στας Ευρώπας, τότε γιατί όχι και γυναίκα. Εξάλλου προτιμώνται - αν υποθέσουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να συμβάλει στηρίζοντας την ποσόστωση γυναικών και στην Ευρώπη. «Ας βάλει η Πορτογαλία, αν δεν το κάνουμε εμείς», λέει στέλεχος του Μαξίμου, που γνωρίζει το παρασκήνιο. Και μάλλον θα έχει ακούσει προτάσεις για τις κυρίες Μαριλένα Κοππά, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λούκα Κατσέλη, τους τρεις πρώην επιτρόπους της χώρας μας, αλλά και για πρόσωπο-έκπληξη, ίσως και τεχνοκράτη. Ακόμη «γυρίζει» η λίστα...
Οι γυναίκες θέλουν τον Ραγκούση
Αντίθετος στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (ΓΓΙ) από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, εκτιμώντας ότι υπό τις σημερινές συνθήκες αποτελεί ουσιαστικά υποβάθμιση.
Σε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και τον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι πρώτο τη τάξει αρμόδιο για τη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση και συνεπώς αυτό που μπορεί να παίζει επιτελικό ρόλο στην ένταξη της ισότητας σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, που αποτελεί αίτημα των καιρών.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι έχει γίνει προεργασία για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δράσεων για την ισότητα στη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση και η μόνη ευπρόσδεκτη μεταβολή θα ήταν η αναβάθμιση της ΓΓΙ σε υπουργείο για να συντονίζει τις κυβερνητικές πολιτικές.
ΑΛ.Α.
- ΙΣΤΑΜΕ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
- Η παραίτηση Κοτζιά και οι σαρωτικές αλλαγές
Πρόσωπα πάνε κι έρχονται. Σε υπουργεία, οργανισμούς, επιτροπές και ινστιτούτα. Η αναμενόμενη κινητικότητα μετά την αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα και τις «ομάδες δουλειάς», που άφησαν το στίγμα τους στη νέα περίοδο του ΠΑΣΟΚ - από τότε που αναζητούσε την «καθαρή γραμμή», εν συνεχεία με την άνοδο των δημοσκοπικών δεικτών και πριν και μετά την 4η Οκτώβρη. Σαρωτικές αλλαγές βρίσκονται ήδη στον... δρόμο προς υλοποίηση και στο ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», μία από τις «δεξαμενές σκέψης» που τροφοδοτούσαν και τροφοδοτούν με μελέτες και προτάσεις το ΠΑΣΟΚ. Τι συνέβη και πότε; Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, του οποίου το όνομα ακούστηκε μεταξύ άλλων για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έχει ήδη δηλώσει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ - πριν από τις εκλογές μάλιστα.
Κάποιοι λένε ότι ο κ. Κοτζιάς αποσύρεται στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα όχι απαραίτητα γιατί θεωρεί ότι έκλεισε έναν κύκλο. Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του... Το σίγουρο είναι ότι περισσότερα γνωρίζει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έλαβε την επιστολή παραίτησης. Λέγεται ότι εκεί υπάρχουν εξηγήσεις, ακόμη και προτάσεις για τον νέο πρόεδρο του Ινστιτούτου. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αρκούντως την Πέμπτη, την επομένη του εορτασμού του «ΟΧΙ», οπότε και συνεδριάζει το ΔΣ του Ινστιτούτου. Λογικά παραιτούνται επίσης από μέλη ο κ. Γ. Μανιάτης, που ανέλαβε υφυπουργός, και ο κ. Κώστας Θέος, που αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί στο Μαξίμου. Ισχυρό ρόλο θα διατηρήσει ο Χρήστος Αβραάμ - αλλά από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται γενικό σάρωμα. Την Πέμπτη τα σπουδαία...
Φ.Γ.
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009
Ποιοι «παίζουν» για τη θέση επιτρόπου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου