Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Με δύσκολο στόχο ο Γιώργος Παπανδρέου

Με τον στόχο να πείσει τους ομολόγους του ότι πριν από την αναγκαία ανάταξη της ελληνικής οικονομίας προέχει η στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Στοκχόλμη και αμέσως μετά στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Δεδομένων μάλιστα των ερωτήσεων που ενδεχομένως δεχθεί, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε χθες πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία συναποφασίσθηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης έναντι του νέου και αυστηρότερου πλαισίου επιτήρησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού στην επικείμενη Σύνοδο είναι να λάβει και μόνος του τον λόγο, προκειμένου να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες από τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος στους Ευρωπαίους εταίρους θυμίζει την απογραφή του 2004. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται συγκεκριμένα να εξηγήσει στους ομολόγους του ότι όλες οι προβλέψεις της Αθήνας έπεσαν έξω για τρεις λόγους. Πρώτον, τη ραγδαία επιδείνωση των συνεπειών της κρίσης, δεύτερον, την κατάρρευση των εισπρακτικών μηχανισμών λόγω των πρόσφατων εκλογών και τρίτον, τη μη ορθή αποτύπωση συγκεκριμένων μεγεθών της οικονομίας από τους αρμόδιους φορείς.

Το πνεύμα αυτό θα έχει άλλωστε και επιστολή που αναμένεται να στείλει την Παρασκευή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Στην επιστολή θα απαριθμούνται όλες οι δεσμεύσεις που είχε λάβει η Ν.Δ. έναντι της Κομισιόν πριν ακριβώς από 6 μήνες και θα επιχειρείται αναλυτική αποτίμηση της αποτυχίας υλοποίησής τους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα υποστηρίξει ότι από το ΕΤΑΚ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει εισπράξεις 800 εκατ. ευρώ, και στα ταμεία βρέθηκαν μόλις 300, ενώ αναλυτικά θα εξηγήσει και την αποτυχία του μέτρου των ημιυπαίθριων, οι οποίοι αντί 1 δισ. ευρώ έβαλαν στα ταμεία μόλις 7 εκατ. ευρώ. Απαντώντας δε εκ των προτέρων στους τυχόν επικριτές του ότι διαβάλλει τη Ν.Δ. για να εμφανισθεί η νέα κυβέρνηση ως «μεσσίας», ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνεται της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και καλεί τους προκατόχους του να εξηγήσουν γιατί δεν εκτελέσθηκε καμία πρόνοια του προϋπολογισμού παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου μετείχε και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, με αντικείμενο τη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι προ της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου είχε πραγματοποιήσει ακόμη μια αιφνιδιαστική, όπως συνηθίζει, επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Αττικής, και εξέφρασε την άποψη ότι η ταλαιπωρία πολιτών και υπαλλήλων που διαπίστωσε θα μπορούσε να μειωθεί αν πολλές από τις τυπικές διαδικασίες γίνονταν μέσω Διαδικτύου.

  • Των Κωνσταντινου Zουλα – Βασιλη Nεδου, Η Καθημερινή, 28/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου