- Αντιμέτωπος με τη σκληρή στάση των Βρυξελλών απέναντι στη χώρα μας και την οικονομία της έρχεται σήμερα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που παίρνει μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η παρθενική του συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής γίνεται σε δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα μας και έρχεται λίγες μέρες μετά τη δήλωση των αρμόδιων αξιωματούχων της Κομισιόν ότι «το παιχνίδι τελείωσε» με την Ελλάδα (δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προέδρου της ευρωζώνης). Σηματοδοτεί αυτή η συμμετοχή του και την έναρξη της μάχης που ο ίδιος έχει πει ότι θα δώσει στην Ε.Ε. για να περάσει το δικό του οικονομικό πρόγραμμα στήριξης των ασθενέστερων προκειμένου να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση.
Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ είχε πει:
«Θα εφαρμόσουμε τις επόμενες 100 μέρες το πρόγραμμά μας που έχουμε εξαγγείλει ανεξάρτητα από πιέσεις, ανεξάρτητα από την όποια δυσκολία στην Ε.Ε. Η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. θα είναι σκληρή, δεν τη φοβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι το πρόγραμμά μας είναι αξιόπιστο και οραματικό, έχουμε τη βούληση να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας».
Ο πρωθυπουργός θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με Ευρωπαίους ηγέτες, που στην πλειονότητά τους είναι συντηρητικοί και στους οποίους έχει καταλογίσει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ευθύνες για το γεγονός ότι έχουν προσδώσει στην Ευρώπη και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης «νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις παρά το μεγάλο κραχ, φορτώνοντας την κρίση στα μεσαία και φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας» (σ.σ. τη φράση αυτή χρησιμοποίησε μόλις την περασμένη Παρασκευή). Θα έχει και κατ' ιδίαν επαφές με ηγέτες πιθανόν και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής θα επιμείνει στις απόψεις του ότι την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν τα ασθενέστερα στρώματα, θα επιμείνει ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με στήριξη των ασθενέστερων και με παράλληλη ανάταξη της οικονομίας μέσω της παροχής ρευστότητας στην αγορά (σ.σ. θυμίζουμε ότι πέρυσι είχε πάρει θέση υπέρ της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας).
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υποστηρίξει αν χρειαστεί, λένε κυβερνητικές πηγές, ότι το οικονομικό πακέτο που έχει εξαγγείλει είναι το μόνο ρεαλιστικό και αναγκαίο. Θα εξηγήσει την πολιτική του και τον στόχο του σε μια προσπάθεια ταυτόχρονα να αποκαταστήσει και το κύρος της χώρας απέναντι στους εταίρους και να αντικρούσει τις πιέσεις που θα του ασκηθούν. Αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να υποστηρίξει για τη σημερινή οικονομική κατάσταση ότι στην Ελλάδα η οικονομική κρίση προϋπήρχε της διεθνούς, ότι τα αρμόδια όργανα, π.χ. ΕΣΥΕ, δεν έδιναν ακριβή στατιστικά στοιχεία και ότι λόγω της κυβερνητικής κρίσης που επικρατούσε στη χώρα τον τελευταίο χρόνο είχαν καταρρεύσει οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνάντηση των πρωθυπουργών σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός τους για τις προτεραιότητες του συμβουλίου κορυφής. Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι: Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης. Οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπράουν, της Ισπανίας, Θαπατέρο, της Πορτογαλίας, Σόκρατες, και της Σλοβακίας, Φίτσο.
Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε στο 36ο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας, στη Στοκχόλμη.
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου