Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Δρούτσας: Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για ΠΓΔΜ μετά τη λύση

  • «Δεν θα υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, πριν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας,"τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου λυθεί η διαφωνία σχετικά με την ονομασία της, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο Πρακτορείο Ρόιτερς.

«Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν υπάρξει σκέψη για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια», τόνισε ο κ. Δρούτσας.

«Αυτή είναι μία πολύ σαφής και αυστηρή γραμμή που υιοθετεί η Ελλάδα. Εμείς την αποκαλούμε εθνική κόκκινη γραμμή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ημέρα που οι σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πριν λίγες ημέρες να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική αυτή χώρα, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να συμφωνεί το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

«Εμείς έχουμε μία νέα, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, επιδιώκουμε τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μία διευθέτηση για το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο κ. Δρούτσας στο Ρόιτερς.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και επίσης θέλει να βοηθήσει όλες τις βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί όλες οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταθεροποιηθεί η περιοχή, μόνο η Σλοβενία έχει καταστεί μέλος μέχρι τώρα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να διευρύνουν περισσότερο την Ένωση.

«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, η δυναμική σχεδόν χάθηκε. Ας θέσουμε ένα νέο στόχο,» δηλώνει ο κ. Δρούτσας, «την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 μπορεί να είναι αυτή η ημερομηνία,» κατέληξε.

Σολάνα: Η επίλυση του ονόματος προτεραιότητας της ελληνικής κυβέρνησης

Την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σε δηλώσεις του Χ. Σολάνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν διαθέτει «κάποια μαγική φόρμουλα» η οποία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Χ. Σολάνα χαρακτήρισε θετική την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εισήγηση, η οποία φέρνει την ΠΓΔΜ πιο κοντά στην ΕΕ. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την ελληνική στάση στο θέμα της ονομασίας, ο Χ. Σολάνα εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο η ηγεσία της ΠΓΔΜ όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά και είναι φίλος του θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα του ονόματος, ο Χ. Σολάνα, αφού παρατήρησε ότι ο θεσμός αυτός δεν συνάδει με το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο Ν. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναγάγει το θέμα της επίλυσης του ονόματος ως προτεραιότητά της διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο εν λόγω θέμα το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ακόμη ότι «η πολιτική της άσκησης βέτο δεν έχει συμβάλλει στην επίτευξη προόδου», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να βρεθεί λύση το αμέσως προσεχές διάστημα, αρκέστηκε στην επισήμανση ότι «από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια» για να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου