Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Διαγραφή χρεών για φτωχούς οφειλέτες. Θα εξοφλούν μόνο το 10% σε 3 έως 5 χρόνια



Ανάσα σε δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και άλλους πιστωτές δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που προβλέπει τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης για 3 έως 5 χρόνια με καταβολή μέρους της οφειλής- κατώτατο όριο το 10%- και διαγραφή του υπόλοιπου χρέους.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση- μέσω Διαδικτύου- με τους φορείς της αγοράς και τους πολίτες, προβλέπει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων. Το δικαστήριο είναι αρμόδιο για να κρίνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και με βάση αυτή να λάβει την απόφαση για την υπαγωγή του στη ρύθμιση.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών», η διαβούλευση του οποίου θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπουν τα εξής:

Η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Μέσω καθορισμένης δικαστικής διαδικασίας, όσοι έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, μπορούν να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά εξοφλώντας με ρεαλιστικούς- βάσει του εισοδήματός τους- όρους ένα μέρος τους, τουλάχιστον το 10%. Το ποσό της μηνιαίας καταβολής προς τους πιστωτές προσδιορίζεται από το δικαστήριο (Ειρηνοδικείο), το οποίο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και να τα σταθμίζει με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέτει κάθε μήνα, για 3 έως 5 χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές.

Μικρότερη ή και μηδενική καταβολή

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. χρόνια ανεργία, σοβαρά προβλήματα υγείας), κατά τις οποίες το εισόδημα του οφειλέτη δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του, το δικαστήριο μπορεί να προσδιορίσει μικρότερη ή και μηδενική καταβολή, ακόμα κι αν δεν εξασφαλίζεται η εξόφληση του ελάχιστου ποσοστού του 10% των συνολικών οφειλών.

Η κύρια κατοικία του οφειλέτη, κατά τη διαδικασία της ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη, προστατεύεται. Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή της από την περιουσία που ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών, εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξανόμενο κατά 20%, δηλαδή 144 τ.μ. Σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 20 χρόνια, με περίοδο χάριτος και ευνοϊκούς όρους, ποσό οφειλών μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου όπως αυτή θα αποτιμηθεί από το δικαστήριο.

Απαλλαγή από τα χρέη σε τρία στάδια

Η απαλλαγή του υπερχρεωμένου καταναλωτή γίνεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο επιδιώκεται η εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς με την υποβολή πλάνου εξυγίανσης των χρεών προς τους πιστωτές πριν από την κατάθεση αίτησης προς το δικαστήριο. Στο δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οφειλέτης δικαιούται να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη. Με την αίτηση ο οφειλέτης επισυνάπτει, μεταξύ των άλλων, βεβαίωση αρμόδιου φορέα με την οποία αποδεικνύεται ότι έχει γίνει προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης και νέο σχέδιο ρύθμισης των οφειλών (το οποίο μπορεί να είναι ίδιο με το προηγούμενο), με σκοπό να επιδιωχθεί- δικαστικώς αυτή τη φορά - αποδοχή του συναινετικά από τους πιστωτές. Αν οι πιστωτές δεν αντικρούσουν το σχέδιο εντός ορισμένης προθεσμίας, αυτό γίνεται αποδεκτό και ακολουθεί το τρίτο στάδιο. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν προκύψει συναινετική αποδοχή, αρχίζει η δικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών και απαλλαγής από αυτά.

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και τους πολίτες

Τράπεζες: Σωστό μεν, αλλά...

ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ θεωρούν ότι είναι το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Όπως ανέφεραν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, «η πρόταση νόμου για την εισαγωγή του ιδιωτικού πτωχευτικού δικαίου στην ελληνική αγορά είναι θετική, αρκεί να μην υπάρξει κατασπατάληση με δόλιο τρόπο από δανειολήπτες που δύνανται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός για την υπαγωγή των καταναλωτών στις ρυθμίσεις με βάση το ποτέ πήραν τα δάνειά τους, ενώ ενστάσεις εκφράζουν και για το δικαστήριο που θα επιλαμβάνεται, προτείνοντας αντί του Ειρηνοδικείου (στις αποφάσεις του οποίου δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης) το Πολυμελές Πρωτοδικείο.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου