- Περιβάλλον: Συνόδευε στους τίτλους διάφορα υπουργεία από το 1980, με νονό τον Στέφανο Μάνο. Χρειάστηκαν τριάντα χρόνια για να καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα δημόσια έργα, να σταθεί ανεξάρτητο και αυτόνομο.
Η καριέρα του, αν μείνουμε στις προγραμματικές εξαγγελίες, αρχίζει με καλούς οιωνούς. Ωστόσο τα μονοπάτια που θα περπατήσει είναι ακανθώδη και στρωμένα με παραπομπές στο Ευρωδικαστήριο, αντιπεριβαλλοντική νοοτροπία και πολλά δομικά και θεσμικά προβλήματα. Το παιχνίδι για το «νεογνό» υπουργείο Περιβάλλοντος θα κριθεί στην πολιτική της καθημερινότητας και εδώ κρύβονται πολλοί σκόπελοι:
*Θα ενισχυθεί από τη νέα αναμόρφωση του ΕΣΠΑ με κοινοτικά κονδύλια;
*Τι ρόλο θα παίξουν τα ισχυρά υπουργεία που καλούνται να του παραχωρήσουν εξουσίες και αρμοδιότητες; Θα έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού να τα «βάζει» με παλιά νομοσχέδια και νοοτροπίες του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που ίσως κρύβουν συγκρούσεις με υπουργεία όπως Εσωτερικών (π.χ. για τα σκουπίδια), Υποδομών, Οικονομικών και Οικονομίας;
Νόμος για τα δάση
Η νέα υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, στην παρθενική ομιλία της στη Βουλή, έθεσε τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες: Κλιματική αλλαγή. Εξοικονόμηση ενέργειας με αύξηση της παραγωγής κατά 20% από ΑΠΕ. Δάση και προστατευόμενες περιοχές (με νόμο θα ξεκαθαριστεί η έννοια του δάσους). Αστική αναγέννηση (με την αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας που θα αντιμετωπίζει την αυθαίρετη δόμηση).
*Στο υπουργείο εντάσσονται αρμοδιότητες και υπηρεσίες που αφορούν το περιβάλλον, τη χωροταξία, την πολεοδομία: Ολόκληρη η γενική διεύθυνση δασών, τα νερά (εκτός από την ΕΥΔΑΠ, που ίσως καταλήξει στο υπουργείο Υποδομών), η ενέργεια με την ΔΕΗ, τα ΕΛΛ.ΠΕ., το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και όλοι οι τομείς που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Τα προβλήματα είναι πολλά και τα ερωτήματα περισσότερα: Πώς θα μειωθεί η σπατάλη νερού, πώς θα μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών και πώς θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης; Πώς θα συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα: ΔΕΗ με λιγνίτη και περιβάλλον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα;
*Η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς, διατυπώνει την ανησυχία της που η ενέργεια κατέληξε στο υπουργείο Περιβάλλοντος: «Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν ασυνήθιστα καλές. Ολα βέβαια κρίνονται στην πράξη. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, ασκώντας εποικοδομητική κριτική, αν κάτι πάει στραβά. Μεγάλη πάντως πρόκληση για το νέο υπουργείο είναι να μην καταντήσει νέο ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ενέργεια να καταπίνει ξανά το περιβάλλον».
Από το περιβάλλον του έλληνα επιτρόπου Στ. Δήμα εκφράζεται ικανοποίηση για τις προγραμματικές δηλώσεις που αφορούν το περιβάλλον, καθώς συνάδουν με τις απόψεις της Κομισιόν. Επικροτούν την ονομασία του νέου υπουργείου ως Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αφού προβλέπεται να είναι η ίδια και στο χαρτοφυλάκιο του νέου επιτρόπου, Και θεωρούν κρίσιμο θέμα τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που θα έχει η υπουργός Περιβάλλοντος για τη σωστή λειτουργία του υπουργείου.
Εμφαση στις ΑΠΕ
Συναντήσαμε τον Γ. Μανιάτη, υφυπουργό Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών στο γραφείο του, στην έδρα του τέως υπουργείου Ανάπτυξης στη Μεσογείων 119. Μας τόνισε ότι γι' αυτόν πρόκληση είναι οι δυσκολίες. Του καταθέσαμε τη βασική μας απορία: Πώς θα πρασινίσετε τη ΔΕΗ;
*«Πρώτη μας προτεραιότητα η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο Αιγαίο ξεμπλοκάροντας τις αιτήσεις που αφορούν 7.000 MW και έχουν υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
*»Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο με απλοποιημένες διαδικασίες, ούτως ώστε το ενεργειακό ισοζύγιο να συμπεριλάβει τις ΑΠΕ. Στόχος είναι να εξαφανίσουμε τις πετρελαιοπαραγωγικές μονάδες από τα νησιά, τα οποία με τις ΑΠΕ θα δίνουν ενέργεια μέσω καλωδίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και από το ίδιο καλώδιο θα τροφοδοτούνται οι Κυκλάδες που είναι μη διασυνδεδεμένο σύστημα.
*»Θα αντικατασταθούν οι γηρασμένες μονάδες με άλλες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος είναι το 20% να προέρχεται από ΑΠΕ και το υπόλοιπο 80% από φυσικό αέριο, λιγνίτη, πετρέλαιο. Κλείνει η πέμπτη μονάδα της Μεγαλόπολης και αντικαθιστάται με αέριο. Στην Πτολεμαΐδα θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενοι σταθμοί. Στην Ελασόνα-Δράμα, θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη φυσικών πόρων από λιγνίτη στις επόμενες γενιές, άλλωστε και με το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σύντομα οι διαγωνισμοί στα λιγνιτικά πεδία».
*Σε ερώτησή μας αν θεωρεί επαρκή τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, απέκλεισε για άλλη μια φορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Θεωρεί ότι ξεκινάμε από ένα κακό σημείο όσον αφορά τις ΑΠΕ και πρόσθεσε:
*«Μακάρι να μπορούσαμε να φτάσουμε το 30%, όμως όλες αυτές οι μονάδες σημαίνουν κόστος. Χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 20% από ΑΠΕ, χωρίς αυτό να έχει επίδραση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οσον αφορά την Κοπεγχάγη, πρέπει να ξεπεράσουμε την υστέρησή μας και να γίνουμε ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή μας».
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009
Καινούριο υπουργείο για παλιά προβλήματα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου