- Μιλώντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο όραμα των σοσιαλιστών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα έχει σημείο αναφοράς τον άνθρωπο.
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν μια Ευρώπη της συνοχής, στην πρώτη προτεραιότητα της οποίας θα είναι ο πολίτης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν πολιτικές που θα δώσουν δουλειές για όλους, στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μια ευρωπαϊκή κοινωνία, η οποία θα κοιτάζει τον άνθρωπο.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην Πράσινη Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή και ενόψει των μεγάλων αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Κοπεγάχη, να δημιουργηθεί ένας μοχλός και μια ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν οι σοσιαλιστές να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.
Οι αποφάσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στο μέλλον της ανάπτυξης και θα δώσουν δουλειές, θα δημιουργήσουν την κοινωνική συνοχή και μια πιο ανθρώπινη και κοινωνική Ευρώπη.
Σκοπός της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ήταν ο συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής.
Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισσαβώνας.
Συνάντηση με τον Γκρούεφσκι
Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΠΓΔΜ είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Οι δύο άνδρες είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία ύστερα από πρωτοβουλία της πλευράς των Σκοπίων, η οποία ζήτησε να μιλήσει ο κ. Γκρούεφσκι με τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη στις 4 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι βούληση της Ελλάδας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Έκκληση για σύσφιξη σχέσεων στον ΟΑΣΕ
Σε ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και της αλληλεγγύης, για ξεπέρασμα των εντάσεων, κάλεσε τις 56 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), ως προεδρεύων του Οργανισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε μήνυμα που απηύθυνε σήμερα προς το Μόνιμο Συμβούλιο του, στο πλαίσιο βιντεοδιάσκεψης στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.
Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τονίζει πως, ανεξάρτητα της διάστασης απόψεων για τα πρωταρχικά αίτια των εντάσεων, είναι ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο της δυσπιστίας, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας προεδρεύων του ΟΑΣΕ, τούτο μπορεί να επιτευχθεί ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, και πρέπει να γίνει, «διότι η αστάθεια μεταξύ των γειτονικών μας κρατών, και ως εκ τούτου η ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι στενά συνδεδεμένη με την ασφάλεια στη γειτονική μας περιοχή».
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τη λεγόμενη «Διαδικασία της Κέρκυρας» ως ένα σημαντικό συλλογικό επίτευγμα, πρόσθεσε πως, παρά την «εντυπωσιακή πρόοδο», μία «Ευρώπη ελεύθερη στο σύνολό της, και ειρηνική», όπως ήταν το όραμα των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, όταν αυτά υιοθέτησαν το 1990 την Χάρτα του Παρισιού, εξακολουθεί να παραμένει ακριβοθώρητη.
Παραπέμποντας στις παρατεινόμενες διενέξεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στο μήνυμά του ότι αυτές αποτελούν δυνητικές πηγές έριδας και δεν μπορεί να αναβάλλεται η επίλυσή τους, κάτι που απέδειξε ο πόλεμος στη Γεωργία. «Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από παρατεινόμενες διενέξεις χρειάζονται ειρήνη και σταθερότητα και όχι μια εύθραυστη κατάσταση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη στο μήνυμά του προς το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, πως η ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό δεν έχει φεισθεί προσπαθειών, και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες, στην αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της συνέχισης της δραστηριοποίησής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται από τη διένεξη.
Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, που διοργανώνει η ελληνική Προεδρία στις 1-2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, θα αποτελέσει ευκαιρία για μία «νέα αρχή και για μία αναγέννηση του πνεύματος του Ελσίνκι».
Στην προσεχή υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στην οποία αναμένονται όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των 56 κρατών του ΟΑΣΕ, πρόκειται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η πρόοδος των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Διαδικασίας της Κέρκυρας», και να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο συνέχισής του.
Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2009 την 1η Ιανουαρίου, παραλαμβάνοντάς την από την προηγούμενη προεδρεύουσα την Φινλανδία και θα την παραδώσει τέλος του χρόνου στο Καζαχστάν, του οποίου διάδοχος στην προεδρία το 2011 θα είναι η Λιθουανία. Η Ελλάδα μαζί με τις δύο αυτές χώρες θα απαρτίζουν το 2010, την «τρόικα» του ΟΑΣΕ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου