Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Νέες κινητοποιήσεις στο λιμάνι της αγωνίας

Σε οριστική ρήξη οδηγούνται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά μετά και τη νέα απόφασή τους να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, σήμερα και αύριο, θεωρώντας ότι η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη «δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση επί των προτάσεων που υπέβαλαν και συγκεκριμένα επί των θεμάτων και των συνεπειών της παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ του ΣΕΜΠΟ». Στο λιμάνι του Πειραιά (φωτογραφία) έχουν ήδη εγκατασταθεί οι κινέζοι υπάλληλοι της Cosco οι οποίοι πααρακολουθούν την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων, ενώ η κυβέρνηση καταλήγει στη γραμμή «σκληρής και αποφασιστικής αντιμετώπισης των απεργών». Η κυρία Κατσέλη μετά τη νέα εξέλιξη δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία της, κάνοντας λόγο για «ακατανόητη απόφαση» εκ μέρους των συνδικαλιστών, βάζοντας ταυτόχρονα το όλο θέμα σε μια νέα βάση: εκτιμά ότι «η απόφαση αυτή δεν νομιμοποιείται από πουθενά», δεδομένου ότι «ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική της Cosco) για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη σύμβαση παραχώρησης ξεκινάει αμέσως».

Η μη νομιμοποίηση που επικαλείται η κυρία Κατσέλη, όπως εκτιμούν παρατηρητές της αγοράς, προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη μέτρων κατά των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ πηγές από το περιβάλλον της υπουργού άφηναν να διαφανεί πως εκτίμησή τους είναι ότι αυτές οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ- εκτίμηση που ενισχύεται από το γεγονός ότι σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του κόμματός του επί της παραχώρησης στην Cosco.

Την ίδια ώρα η αγορά κάνει λόγο για τραγική εξέλιξη, η οποία θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον χωρίς αντικείμενο εργασίας αφού η απεργία συνεπάγεται πρακτικά τη νέκρωση του εμπορίου.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης κ. Ν. Αρβανίτης αναφερόμενος στη νέα απεργιακή κινητοποίηση μίλησε στο «Βήμα» για «απαξίωση του λιμανιού, αλλά και για αλυσιδωτές συνέπειες που θα πλήξουν άλλους κλάδους εργαζομένων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας». Οπως εξήγησε, αυτή την περίοδο το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας βρισκόταν πάντα σε ανοδική πορεία λόγω των εορτών των Χριστουγέννων που ακολουθούν και πρόσθεσε: «Οπως πέρυσι τέτοιο καιρό, έτσι και εφέτος πλήθος επιχειρήσεις που ανέμεναν τις εορτές για να δουλέψουν κινδυνεύουν πλέον να καταστραφούν». Η κυρία Κατσέλη, από την πλευρά της, τόνισε: «Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή τον Μάρτιο του 2009, θα εξαντλήσει μέσα από τον διάλογοόλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από τους όρους της σύμβασης, το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, καθώς και από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι και οι διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον ΟΛΠ ΑΕ, για τους μετόχους του, αλλά και εν γένει για την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι υπάρχει διεθνής σύμβαση κυρωμένη από την προηγούμενη κυβέρνησημε ισχύ νόμου».

Από την πλευρά της η Cosco απέφυγε να σχολιάσει αυτή τη νέα δυσμενή εξέλιξη, ενώ στελέχη της υπογράμμιζαν ότι το θέμα της σύμβασης παραχώρησης και της ομαλής εφαρμογής της χειρίζεται πλέον η κυβέρνηση της Κίνας διαμέσου του πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, την Αθήνα προγραμματίζει να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών ο πρόεδρος του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου Cosco κ. Γουέι Τζιαφού, ο οποίος αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη προς τα οποία εκτιμάται ότι θα επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης της Κίνας να υλοποιήσει κατά γράμμα τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Cosco Ρacific, θυγατρικής του ομίλου Cosco, και του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Ο κ. Γουέι ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον Πειραιά και, όπως αναφέρθηκε, στόχος της επίσκεψής του είναι να υπογραμμίσει ότι η Κίνα συνεχίζει να εκλαμβάνει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία σε όλα τα επίπεδα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε ο πρόεδρος της Cosco στο περιθώριο της επίσκεψής του αναμένεται να συναντηθεί και με σημαντικούς έλληνες εφοπλιστές με τους οποίους η Κίνα διατηρεί πολυετείς στενούς δεσμούς.
  • Γ. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου