Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

«Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα» Βιώσιμη λύση που να παρέχει εγγυήσεις επιζητά η κυβέρνηση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αυστηρό μήνυμα απευθύνει ο υπουργός Αμυνας Ευαγ.Βενιζέλος για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τονίζοντας οτι «δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση», ιδιαίτερα μετά τις επαφές της κυβέρνησης με τη διοίκηση της Thyssen Group.

Ο υπουργός τονίζει οτι αποδεκτή «μπορεί να γίνει μόνο μία λύση που παρέχει εγγυήσεις επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού βάθους, σοβαρότητας και προοπτικής» και δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».

Επίσης αφήνοντας σαφείς αιχμές επισημαίνει ότι «το ζήτημα των υποβρυχίων συνδέεται εκ των πραγμάτων με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του κλάδου».

Την ενόχληση της κυβέρνησης μετά τα δημοσιεύματα ότι η γερμανική ΤhyssenΚrupp υπέγραψε προσύμφωνο πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε επιχειρηματικό σχήμα με επικεφαλής τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων Σ.Εμμανουήλ, εξέφρασε και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Αποκλειστικό μέλημα αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη των ναυπηγείων και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τόνισε η υπουργός, μετά τη συνάντησή της με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία, «Τρίαινα».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η συγκατάθεση του δημοσίου για μεταβίβαση μετοχών σε νέο ιδιοκτήτη θα δοθεί εφόσον διασφαλίζεται η θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του νέου σχήματος, που θα εγγυάται την μακρόχρονη οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων και επιστροφή τους στο δημόσιο έλεγχο.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν.Λαφαζάνης: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει πελώριες ευθύνες γιατί παρακολουθεί, περίπου ως θεατής, τις εξελίξεις, ενώ ενθαρρύνει την εξεύρεση 'αξιόπιστου' εταιρικού σχήματος για την εκ νέου πώληση των Ναυπηγείων. Δυστυχώς, η κατά τα άλλα 'αξιόπιστη' Thyssen Krupp ήταν εκείνη η οποία βούλιαξε τα Ναυπηγεία και την προοπτική τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στον 'τόπο του εγκλήματος'».

»Αυτήν την ώρα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας εθνικής ναυπηγικής πολιτικής για τη στήριξη και εξειδίκευση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας».

Αυστηρό μήνυμα από τον Ε.Βενιζέλο

Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα της Δευτέρας που αναφέρονται στο μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δήλωσε:

«Στις 20.10.2009 μετά τη συνάντησή μου με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Thyssen Group Marine Systems κ. Ηans Cristof Atzpodien για το ζήτημα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είχα δηλώσει ότι διαφάνηκε η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε κοινά αποδεκτή λύση.

»Είχα όμως τονίσει ότι το ζήτημα των υποβρυχίων συνδέεται εκ των πραγμάτων με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλου του ναυπηγικού κλάδου».

»Είχα επίσης τονίσει ότι ως προς το ζήτημα αυτό και στο πλαίσιο των προβλέψεων της σχετικής συμφωνίας ιδιωτικοποίησης, με βάση την οποία ο έλεγχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά περιήλθε στην Thyssen Group, αναμένεται το ταχύτερο δυνατό η εξειδίκευση των προτάσεων της γερμανικής πλευράς».

»Είχα άλλωστε τονίσει προς τη γερμανική πλευρά ότι για το μέλλον των ναυπηγείων μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο μία λύση που παρέχει εγγυήσεις επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού βάθους, σοβαρότητας και προοπτικής».

»Είναι προφανές ότι ύστερα από τις επαφές της Thyssen Group με την κυβέρνηση δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση και πριν διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί τόσο οι όροι της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων όσο και οι όροι και οι σκοποί των συμβάσεων κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων».

»Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη μετά από συνάντηση που είχε με το Προεδρείο του Σωματείου των Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποκλειστικό μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των ναυπηγείων και η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στον τόπο. Με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, η συγκατάθεση του Ελληνικού Δημοσίου, για τη μεταβίβαση μετοχών από την TyssenKrupp σε ένα νέο επενδυτικό σχήμα θα δοθεί μόνο εφόσον διασφαλίζεται η θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του νέου σχήματος, που θα εγγυάται την μακρόχρονη οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε δήθεν συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τον κ. Εμμανουήλ και τον κ. Χάτσιο που φέρονται να έχουν υπογράψει συμφωνία με την TyssenKrupp για τη μεταβίβαση μετοχών, η κυρία Κατσέλη διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση και επανέλαβε τη ρητή θέση του υπουργείου ότι οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει πρόταση που να διασφαλίζει τη θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του σχήματος και να εγγυάται την οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

  • Αθήνα - Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009 [ 22:50 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου