Το αγκάθι της φορολόγησης και οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους είναι τα ζητήματα που κυρίως έθεσε χθες ο κ. Παπανδρέου στον Αρχιεπίσκοπο
Σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα και με το αγκάθι της εκκλησιαστικής περιουσίας και της φορολόγησής της να προκαλεί πολλές σκιές πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. «Μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχειμια πολύ καλή χημεία» τόνιζε στο «Βήμα» συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος όμως επεσήμανε ότι η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και όλα τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνέρχεται στη Μονή Πετράκη σήμερα, αύριο και μεθαύριο.
Τη δημιουργία επιτροπών οι οποίες θα εξετάσουν όλο το πλέγμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος του είναι «με θετικό πνεύμα» να προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε μια σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία. Ο κ. Γ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, στο πλαίσιο των οποίων, όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα.
Η εκκλησιαστική περιουσία, το μέγεθός της, η φορολόγησή της και οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους είναι τα ζητήματα που κυρίως έθεσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος απέφυγε να δεσμευθεί. «Ακουσα τις απόψεις του κ. Προέδρου και είπα και τις δικές μου απόψεις» είπε ο κ. Ιερώνυμος. Και προσέθεσε με νόημα: «Αλλά εγώ είμαι ένα πρόσωπο μόνο: Πρόεδροςτης Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τη συζήτησήμας και τα πολύ σπουδαία πράγματα που είπαμε θα τα μεταφέρωστη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα της συνεργασίας, της θελήσεως να συνεργαστούμε,για θέματα τα οποία αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση κάθε ανθρώπου, στην αναβάθμισηκαι στην αντιμετώπιση των δυσκολιώνκάθε ανθρώπου που υποφέρεισε σχέση με το θέμα της πρόνοιαςθα είναι θέματα τα οποία θα αγκαλιάσει και η ΔΙΣ».
Α ξίζει να σημειωθεί ότι προχθές, 24 ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις πληροφορίες για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λέγοντας: «Πικραινόμαστεόταν γίνονται επιθέσειςή όταν μας φοβερίζουν ότι θα μας πάρουν χρήματα. Και τι σημαίνει αυτό; Θα αφαιρεθούν από το έργο μας και έτσι απλά θα κοπούν από την εξυπηρέτηση αυτώντων ανθρώπων».
Η φορολόγηση προκαλεί έντονο σκεπτικισμό σε όλους τους ιεράρχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχιερείς δηλώνουν πως πρέπει να φορολογούνται αλλά διερωτώνται τι θα γίνει με την αναξιοποίητη περιουσία της Εκκλησίας αλλά και με εκείνες τις εκτάσεις που αμφισβητούνται από το Κράτος.
Εν τω μεταξύ από το Συνοδικό Μέγαρο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύγκληση συνεδρίου για τον θρησκευτικό τουρισμό, χαιρέτισε την πραγματοποίηση της συνάντησης Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού. «Πιστεύω»τόνισε ο κ. Χρυσόστομος «ότι οι κκ. Παπανδρέου και Ιερώνυμοςείναι άνθρωποι νουνεχείςκαι αγαπούν την πατρίδα και την Εκκλησία». Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στα φυλλάδια που κυκλοφόρησαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 και χαρακτήριζαν τον κ. Παπανδρέου άθεο. «Πιστεύω» τόνισε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου «ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεχάσειτην πικρία του όταν πριν από μερικά χρόνια από αυτό εδώ το κτίριο κινήθηκαν φυλλάδια εναντίον του που τον έλεγαν άθεο. Τώρα είναι όλα στο φως, τώρα υπάρχει διαφάνεια». ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου