Η έκτακτη εισφορά σε εταιρείες και τράπεζες όπως και το επίδομα αλληλεγγύης βρίσκονται στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου
Στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν από τις εκλογές ο κ.
Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει κατηγορηματικά:
«Λεφτά υπάρχουν»! Εναν μήνα μετά τις εκλογές ο Πρωθυπουργός, αλλά και το οικονομικό του επιτελείο διαπιστώνουν ότι τελικά «λεφτά δεν υπάρχουν» καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ χειρότερη από αυτή που νόμιζαν. Γι΄ αυτό και ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή, θα είναι ένας προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης στον οποίο επιχειρείται ήδη μια κατ΄ ελάχιστον διατήρηση κάποιων προεκλογικών δεσμεύσεων. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε ήδη από χθες να ανακοινώσει την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες, υπαναχωρώντας από τις εξαγγελίες της προεκλογικής περιόδου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτουν τις εκτιμήσεις για το πού βρίσκεται το όριο μεταξύ μεσαίων και υψηλών εισοδηματικών τάξεων το οποίο θέτει στις 30.000 ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φορολόγηση, σε συνδυασμό με το πάντοτε προσφιλές (για τους υπουργούς Οικονομικών) μέτρο της επιβολής αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή έχουν προγραμματιστεί δύο Υπουργικά Συμβούλια εντός της εβδομάδας. Στο πρώτο, το οποίο γίνεται σήμερα το πρωί, θα συζητηθεί- ως αντιστάθμισμα στις έκτακτες εισφορές- και το νομοσχέδιο για τα έκτακτα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ένα μίνιμουμ κοινωνικών ισορροπιών.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός εν συνόλω και θα επιχειρηθούν συμβιβασμοί μεταξύ των απαιτήσεων των διαφόρων υπουργών, οι οποίοι περισσότερο ή λιγότερο αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα μέσα άσκησης πολιτικής είναι περιορισμένα και δυσανασχετούν επειδή αναγκάζονται να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική χωρίς τα απαιτούμενα κονδύλια.
O αρμόδιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών κ.
Γ.Παπακωνσταντίνου, έχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διαμηνύσει στους συναδέλφους του ότι περισσότερα αναμένει εκείνος από τα υπουργεία και λιγότερα είναι σε θέση να παράσχει.
Ο προϋπολογισμός που θα φέρει στη Βουλή θα χαρακτηρίζεται επί της ουσίας από μέτρα λιτότητας στη δημόσια διοίκηση, περιορισμό κονδυλίων στα υπουργεία και περιγραφές μετρήσιμων στόχων για κάθε υπουργείο, με ξεχωριστούς ισολογισμούς για κάθε μονάδα διοικητικής οργάνωσης.
Οι τριβές μεταξύ των υπουργών και του εκάστοτε υπευθύνου για το «ταμείο του κράτους» δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Είναι όμως κατά πρωτοφανή τρόπο δυσμενής η δημοσιονομική κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.
Κατά πολλούς έπρεπε έως σήμερα να έχουν ήδη γίνει κινήσεις οι οποίες θα εξασφάλιζαν κάποια περιθώρια δράσης, με μια πρώτη γερή δόση νέων δανείων με όρους που σε κάθε περίπτωση θα ήταν πολύ ευνοϊκότεροι από εκείνους που θα αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο τις προσεχείς εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες, όπου πιθανώς να ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας. Οπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, στο διάστημα που ακολουθεί τα spread κατά πάσα βεβαιότητα θα εκτιναχθούν, ενώ μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται και άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη, εξέλιξη που θα δυσχεράνει κατά πολύ την κατάσταση.
Εν όψει αυτών ο κ. Παπακωνσταντίνου καλείται να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα είναι συμβατός με τις απαιτήσεις της Κομισιόν για περιορισμό δαπανών και ελλειμμάτων και την ίδια στιγμή θα εξασφαλίζει, τουλάχιστον, επιπλέον 1 δισ. ευρώ για τον τομέα της Παιδείας και ένα αντίστοιχης τάξεως ποσό για την Υγεία, όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προσληφθούν χιλιάδες νέοι νοσηλευτές.
Το εγχείρημα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, όπως ομολογούν και κομματικά στελέχη που επιχειρούν να μεταφέρουν στην ηγετική ομάδα της κυβέρνησης μια εικόνα της αγοράς και της λεγόμενης «πιάτσας».
Ε πιπλέον, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και τα όσα δυσάρεστα αυτός θα προβλέπει, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει τρόπους ώστε να αντιμετωπίσει τα αναμενόμενα κύματα αντιδράσεων. Με δεδομένο ότι η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι έντονη και οι έλεγχοι των δημοσιονομικών εξονυχιστικοί, γενική είναι η αντίληψη πως ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγκαστικά θα προσαρμοστεί μάλλον στα όρια που θέτουν οι Βρυξέλλες και θα αναζητήσει τρόπους δικαιολόγησης των αποκλίσεων από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Εν αναμονή όλων αυτών- των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και του προσχεδίου του προϋπολογισμού- ήταν χαρακτηριστικά τα όσα είπε χθες στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.
Γ. Πεταλωτής. Αφησε να εννοηθεί ότι το έργο της κυβέρνησης συνίσταται στην ουσία σε κατάρτιση ενός νέου «οργανογράμματος του κράτους καθώς όπως είπε:
«Διαπιστώνουμε κάθε ημέραως κυβέρνηση ότι παραλάβαμε ένα κράτος το οποίο βασίστηκε σε ένα παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο και μάλιστα με μια πολύ κακή διαχείριση» . Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τρεις άξονες δράσης, με πρώτο τις αλλαγές στα υπουργεία και στις αρμοδιότητες, δεύτερο τον εξορθολογισμό των λειτουργιών κάθε υπουργείου και τρίτο την κατάρτιση αυτοτελών ισολογισμών σε κάθε διοικητική μονάδα του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου