Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ: Τέσσερα σημεία-κλειδιά για το Εξεταστικό

Τέσσερα σημεία-κλειδιά θα περιέχει η πρόταση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία και αναμένεται ότι θα παραδοθεί στο υπουργείο Παιδείας στις 23 Νοεμβρίου. Το θέμα του Εξεταστικού «κλείνει» την ερχόμενη Πέμπτη, με τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του συμβουλίου η οποία και θα προκύψει από τη σύνθεση των απόψεων των μελών του. Τα μέλη του συμβουλίου θα συνεδριάσουν υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη , ο οποίος ωστόσο έχει ήδη καταθέσει την πρότασή του για το θέμα και έχει προτείνει σύστημα Εθνικού Απολυτηρίου, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Γ΄ τάξη του Λυκείου και νέο τύπο εξετάσεων τρεις φορές τον χρόνο.

Πάντως οι προτάσεις που αναμένεται ότι θα καταθέσουν όλοι οι φορείς οι οποίοι συμμετέχουν στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία καταλήγουν σε τέσσερα κοινά σημεία σχετικά με το εξεταστικό σύστημα:

* Εθνικό Απολυτήριο, ως απολυτήριο του Ενιαίου Λυκείου, με αναγκαία προϋπόθεση την επανίδρυση της βαθμίδας αυτής του εκπαιδευτικού μας συστήματος με διαφορετική φιλοσοφία και στόχο την κλασική- γενική παιδεία (και επιστημονικές κατευθύνσεις ανάλογα με την κλήση κάθε μαθητή). Το Εθνικό Απολυτήριο θα συνδυάζεται και με εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, αλλά σε σαφώς λιγότερα μαθήματα απ΄ ό,τι σήμερα.

* Εκτός του Εθνικού Απολυτηρίου, συνυπολογισμός της επίδοσης των μαθητών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. * Σημαντικός ρόλος στην παρουσία των πανεπιστημίων (μέσω εκπροσώπων τους) στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων φοιτητών, στον καθορισμό της ύλης και στους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, ανάλογα με την επιστημονική κατεύθυνση κάθε υποψηφίου.

* Συγκρότηση νέου εθνικού εξεταστικού φορέα που θα αναλάβει το βάρος της διοργάνωσης των Πανελλαδικών κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πρόταση-έκπληξη για το εξεταστικό αλλά και το βαθμολογικό σύστημα της χώρας αναμένεται ότι θα καταθέσει την Πέμπτη το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το οποίο και θα βασιστεί στα ευρήματα των ερευνών που έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης. Από την πλευρά των ΤΕΙ, έχει προταθεί η δημιουργία μεταβατικού έτους για την εισαγωγή στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Με τη λήξη του διαλόγου και την κατάθεση των πορισμάτων του συμβουλίου, θα ανακοινωθεί επισήμως η μετεξέλιξη του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σε Ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς το έργο της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου.

  • ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου