Σχέδιο ριζικών παρεμβάσεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με στόχο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να υπάρξει διαφάνεια και να μπολιαστεί ο απαρχαιωμένος κρατικός μηχανισμός με πρωτοποριακές ιδέες, ο υπουργός υπουργό Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης.
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου επιμένει να προχωρήσουν οι αλλαγές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των δομών, ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων, των δυσλειτουργιών και του πολιτικού κόστους.
Η μετάβαση αυτή έχει και προθεσμία. «Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες» επισημαίνει ο κ. Παμπούκης, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.
Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Από το να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι να αλλάξει η διοικητική διάρθρωση της χώρας και να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας που επιθυμεί να επιβάλει ο Πρωθυπουργός αποτελεί η απόφαση να επιλεγούν οι Γενικοί και οι Ειδικοί Γραμματείς των υπουργείων μέσω της κατάθεσης βιογραφικών.
Η διαδικασία καθυστέρησε περισσότερο από όσο ανέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι υπουργοί δυσανασχετούν. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι έχει μπλοκάρει το σύστημα αλλά όποτε γίνεται σχετική συζήτηση ο κ. Παπανδρέου στηρίζει με επιμονή την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Ένα σημαντικό ζήτημα που εντόπισαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν υπάρχει συντεταγμένη διαδικασία για τη μετάβαση της εξουσίας από τη μία κυβέρνηση στην άλλη. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία διαδικασία ούτε νόμος που να προβλέπει (ή να απαγορεύει) ορισμένες συμπεριφορές.
Γι΄ αυτό, την 5η Οκτωβρίου άλλοι υπουργοί της ΝΔ αφαίρεσαν από τα γραφεία τους ακόμη και τους σκληρούς δίσκους από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς συνέπειες, ενώ άλλοι έδωσαν εντολή στους συνεργάτες τους να μείνουν στις θέσεις τους για να ενημερώσουν τους νέους υπουργούς.
Ο κ. Παμπούκης σκοπεύει να φτιάξει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο θα προβλέπει τη βασική διαδικασία παράδοσης και παραλαβής της εξουσίας ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους, στα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Σχέδιο για «νέο κράτος». Προς ριζικές παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου