Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Από το επίδομα στους φόρους

Αντώνης Καρακούσης | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
Στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επί των οικονομικών κοινοτικός επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μαύρες και προέβλεψε ότι αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, τα επόμενα δύο χρόνια, τα ελλείμματα θα κινηθούν σε επίπεδα υψηλότερα του 12% του ΑΕΠ και τα χρέη θα εκτιναχθούν σε 135% του ΑΕΠ!

Σχεδόν ταυτόχρονα στην Αθήνα η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσιζε, σε πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να χορηγήσει επίδομα αλληλεγγύης, από 300 έως 1.300 ευρώ, σε 2,5 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και φτωχά νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ με την επιβολή έκτακτης φορολογίας στις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, σε περίπου 65.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκ πρώτης όψεως τα δύο γεγονότα μοιάζουν αταίριαστα, απολύτως αντικρουόμενα.

Eνας τρίτος παρατηρητής από τα οικονομικά κέντρα των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης ευλόγως θα διερωτηθεί μήπως είναι τρελοί αυτοί οι Ελληνες. Ο τυπικός ορθολογισμός της οικονομικής και νομισματικής Ευρώπης δεν κατανοεί τέτοιες ασκήσεις πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας, ούτε αντιλαμβάνεται τους συμβολισμούς που μπορεί να περικλείουν. Ας μη γελιόμαστε, όμως, η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι πολιτική και ιδιαιτέρως συμβολική. Με το επίδομα αλληλεγγύης επιχειρεί να χτίσει πολιτική και κοινωνική συμμαχία. Ουσιαστικά θέλει να πείσει την κοινή γνώμη ότι τηρεί τα υπεσχημένα και επιπλέον ότι ενδιαφέρεται για το πλήθος των ανήμπορων και φτωχότερων συμπολιτών μας, ελπίζοντας στην υποστήριξη και στην ανοχή τους στις επόμενες πιο δύσκολες ημέρες. Αφαιρώντας μάλιστα μερίδια από τα κέρδη και πόρους από τους έχοντες και τους κατέχοντες δείχνει και ποιο θα είναι το μέτωπο.

Kατά τα φαινόμενα, η επερχόμενη αλλαγή στην οικονομική πολιτική θα είναι ριζική. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2010 θα είναι περιοριστικός και ο φορολογικός νόμος που θα τον συνοδεύει δρακόντειος για το πλήθος των εμπορευομένων, των επιτηδευματιών, των ελευθέρων επαγγελματιών και εκείνων που κινούνται στην αφορολόγητη παραοικονομική ζώνη.

Είναι οι δημοσιονομικές συνθήκες τόσο σκληρές ώστε δεν επιτρέπουν ταλαντεύσεις. Οι δαπάνες θα περικοπούν, η φορολογία εισοδήματος θα αλλάξει, οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν, όπως και οι φόροι επί της περιουσίας. Καλώς ή κακώς η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών δεν μπορεί παρά να επιβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου