Οι εταίροι θα πουν στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα συγχωρηθεί στη χώρα μας η παραμικρή απόκλιση από τα συμφωνηθέντα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Με δυσπιστία και αρκετές επιφυλάξεις υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες αλλά και οι ευρωπαίοι ομόλογοι του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο τους απέστειλε προχθές και θα συζητήσουν όλοι μαζί αύριο και μεθαύριο στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εco/Fin. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει μια ανακοίνωση που θα καλωσορίζει τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη προσυμφωνήσει μια διατύπωση με την οποία θα τονίζουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φθάσει στο απροχώρητο και δεν πρόκειται να συγχωρηθεί στο μέλλον η παραμικρή απόκλιση από τα συμφωνηθέντα.
▅ Δικλίδες ασφαλείας
Αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Θα τους ενημερώσει για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει εφεξής τη λειτουργία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για τις δικλίδες ασφαλείας που θα εγγυώνται την ανεξαρτησία της και για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Οι ομόλογοί του είναι βέβαιο πως θα τον ακούσουν προσεκτικά, όπως εσχάτως πράττουν με οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα, και στη συνέχεια θα εκδώσουν εξ ονόματος του Συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ μια ανακοίνωση η οποία έχει σχεδόν προσυμφωνηθεί και θα είναι μία ακόμη γροθιά στο ήδη καταρρακωμένο προφίλ της χώρας. Επί της ουσίας στην ανακοίνωση αυτή το Συμβούλιο θα αναφέρει ότι η κατάσταση με την Ελλάδα έχει πλέον φθάσει στο απροχώρητο, ότι δημιουργούνται προβλήματα στο σύνολο της ζώνης του ευρώ εκθέτοντάς την παγκοσμίως και ότι απαιτούνται ριζικά διορθωτικά μέτρα. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι παράλληλα με αυτές τις αναφορές θα «καλωσορίζονται» τα πρώτα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, γνωρίζοντας ωστόσο πως τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα κρίνεται στις Βρυξέλλες όχι με βάση τα όσα λέει ότι θα διορθώσει, αλλά με βάση τα όσα εμπράκτως αποδεικνύει ότι διόρθωσε.
Στο μεταξύ οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άρχισαν ήδη τη μελέτη του Προγράμματος Σταθερότητας που μόλις έλαβαν από την Αθήνα, έχοντας εντολή να επισπεύσουν, αφού επιθυμία τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών είναι να περατωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την υπάρχουσα Επιτροπή και από τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος γνωρίζει πλέον καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ξένο πολιτικό πρόσωπα και πράγματα στην Ελλάδα.
▅ Οι γκρίζες ζώνες του προγράμματος
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επίσης εντολή να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις πιθανές γκρίζες ζώνες του Προγράμματος Σταθερότητας, δηλαδή στους τομείς όπου οι εκτιμήσεις μεγεθών, από τις ελληνικές υπηρεσίες, δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένες.
Η άποψη που κυριαρχεί στις κοινοτικές υπηρεσίες είναι ότι αν οι ελληνικές εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών αποδειχθούν εντός του 2010 μη επαληθεύσιμες θα πρέπει να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ στην οποία έχουν ήδη καταλήξει ουκ ολίγες ευρωπαϊκές χώρες με οξυμένα δημοσιονομικά προβλήματα.
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
Ιερά Εξέταση στις Βρυξέλλες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου