Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Πρόσθετα μέτρα ζητούν οι Βρυξέλλες

Μερική ικανοποίηση στο Εurogroup για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης με την επισήμανση ότι «δεν είναι αρκετά σκληρό»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ | Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,
Στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων για την οριστική μορφή που θα λάβει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας εισέρχονται από σήμερα Αθήνα και Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χθες την ευκαιρία στο Εurogroup να διαπιστώσει ποια είναι, κατά την άποψη της Επιτροπής, τα αδύνατα σημεία του Προγράμματος και ευελπιστεί ότι τα διορθωτικά μέτρα που θα λάβει και οι απαντήσεις που θα δώσει στο εγγύς μέλλον θα διασκεδάσουν τις όποιες κοινοτικές ανησυχίες.

Χθες ωστόσο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το 2010 ο κ. κ. Παπακωνσταντίνου πήρε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους ομολόγους του στο Εurogroup. Τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος Αλμούνια χαρακτήρισαν ικανοποιητικό τον προϋπολογισμό για το 2010 και σημείωσαν ότι αναμένουν διευκρινίσεις κυρίως σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό για το 2011 και το 2012. Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία το Εurogroup ενέκρινε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι το οποίο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα και το Εco/Fin. Σε γενικές γραμμές προτείνεται στην Ελλάδα ένα συνολικό σχέδιο δράσης για τη συνολική αναβάθμιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που δίνει στις Βρυξέλλες, κάτι που ο κ. Παπακωνσταντίνου αποδέχτηκε. Κατά τα άλλα οι Γιούνκερ και Αλμούνια εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα οικονομικά μέτρα που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση για το 2010 τονίζοντας ωστόσο ότι το βασικό ζητούμενο είναι η πλήρης εφαρμογή τους. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει την πεποίθηση πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και εξέφρασε την ελπίδα ότι σταδιακά «θα πάψει αυτή η μόδα που θέλει την ελληνική κυβέρνηση οτιδήποτε και αν κάνει να μη φέρνει αποτελέσματα». Το μήνυμα για τη μερική ικανοποίηση των εταίρων της Ελλάδας από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είχε μεταδώσει λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου ο επανεκλεγείς χθες στην προεδρία του πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ ο οποίος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών», τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν είναι αρκετά σκληρό για να εξασφαλίσει από μόνο του την επιτυχία». «Πιστεύουμε ότι οι Ελληνες λαμβάνουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση τα οποία όμως δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης» δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει καλή θέληση και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εμφανισθούν με κοινή στάση στήριξης προς αυτήν.

Εξάλλου την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα λύσει από μόνη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών-μελών της ευρωζώνης ο ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βούτερ Μπος.

Ο ολλανδός υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι έχει εμπιστοσύνη στον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος, όπως σημείωσε, έχει επίγνωση τού πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και προσπαθεί σκληρά για την αντιμετώπισή της.

Ανέφερε, δε, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση εδώ και μερικούς μήνες, η οποία έχει ανάγκη από τη στήριξη της κοινής γνώμης για τα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει και επεσήμανε τη δυνατότητα να δοθεί κάποια βοήθεια στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα στο μέλλον να κοινοποιεί στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες πιο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και τόνισε ότι στο Εurogroup έγινε συζήτηση σε βάθος για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου