Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

«Η επίθεση στην Ελλάδα, επίθεση στην ευρωζώνη»

Γιώργος: Δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους οι κερδοσκόποι
▅Έντονο ήταν  το ενδιαφέρον στο Νταβός για το  λεγόμενο  «ελληνικό ζήτημα». Χαρακτηριστι- κό είναι πως  από τις τέσσερις ερωτήσεις που ακολούθησαν   μετά τις τοποθετήσεις   του πάνελ, οι  τρεις απευθύνθηκαν   στον Γιώργο  Παπανδρέου

Ως επίθεση στην ευρωζώνη και το ευρώ αποκωδικοποίησε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια
εις βάρος της Ελλάδας ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πλαίσιο ενός πάνελ που έγινε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

O Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι για την επίθεση αυτή χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως «αδύναμος κρίκος», αλλά προέβλεψε ότι δεν θα πετύχουν τελικά τον σκοπό τους οι κερδοσκόποι.

Μιλώντας σε πάνελ στο οποίο μετείχαν επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στην έκδοση ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των χωρών της ζώνης του ευρώ. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Θαπατέρο για κεντρικό δανεισμό των χωρών- μελών της ζώνης του ευρώ όπως γίνεται στις ΗΠΑ, όπου τα ομόλογα εγγυάται η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και όχι της κάθε Πολιτείας χωριστά. Όπως σημείωναν πρωθυπουργικοί κύκλοι, η αναφορά σε κεντρικό δανεισμό αποτελεί μια λύση για να ισχυροποιηθεί το ευρώ και η συνοχή της ζώνης του ευρώ.

«Προβλήματα και από τις φήμες»

Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κορυφαία στελέχη τραπεζικών ομίλων, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε τα στοιχεία που τον πείθουν ότι η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκοπικών κύκλων. Όπως είπε, τη Δευτέρα «πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης όταν βγήκαμε για δανεισμό, και είχαμε υπερκάλυψη κατά πέντε φορές, ακόμη και αν ήταν ακριβός. (...) Την επόμενη ημέρα υπήρχε ένα άρθρο στους “Financial Τimes” ότι η Κίνα προσπαθούσε να αγοράσει μερικά ομόλογά μας (...) κάτι που δεν υφίστατο, επίσημα ή ανεπίσημα. (...) Δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε ποτέ διμερή δάνεια. (...) Δεν είχαμε τέτοιες επαφές. Το αρνηθήκαμε φυσικά και αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία που άλλαξε αμέσως τα spreads και μας έφερε σε δύσκολη θέση. (...) Αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μας δείχνει ότι ακόμα και φήμες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα».

Διάψευση

Ο Πρωθυπουργός διέψευσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με Γαλλία και Γερμανία για να εξασφαλίσει κάποιο δάνειο, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του και αναγνώρισε ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, να υπάρξουν δηλαδή άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές. «Επιρρίπτω όλες τις ευθύνες πρώτα από όλα σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση. (...) Δημιουργήσαμε πολλή διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια και δεν λάβαμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κινήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. (...) Όλα αυτά τα προβλήματα εντάθηκαν λόγω της διεθνούς κρίσης» είπε.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Εμφανίστηκε θετικός στην έκδοση ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των χωρών της ζώνης του ευρώ

Στηρίζουν την Ελλάδα Θαπατέρο- Κλίντον

ΚΑΤ΄ ΙΔΙΑΝ συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχε ο Έλληνας ομόλογός του Γ. Παπανδρέου στο Νταβός. Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη χώρα μας τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από τον διεθνή Τύπο και υποσχέθηκε κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει. Τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στο περιθώριο της διάσκεψης.


Κοινοτικό επιθεωρητή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ζήτησε η Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ επιθεωρητής- εν είδει... επιτρόπου της Κομισιόν- πρόκειται να εγκατασταθεί στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας από τις υπηρεσίες και τα υπουργεία, έργο για το οποίο πρόκειται να συγκροτηθεί και ειδική επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η σχετική πρόταση προήλθε από την ελληνική πλευρά- κι όχι από τις Βρυξέλλεςη οποία προφανώς εκτιμά πως η παρουσία της Ένωσης στην υλοποίηση του Προγράμματος θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, που βάλλεται τόσο από τις αγορές όσο κι από τις πρωτεύουσες των εταίρων. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως η απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κι ένα μέλος από τη Γιούροστατ έγινε πολύ ευνοϊκά δεκτή στις Βρυξέλλες, την ώρα που βοά το σύμπαν για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας από το 2004 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για την τοποθέτηση επιθεωρητήεπιτρόπου- για τον οποίο δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση- συζητήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο και σε διαβουλεύσεις όπου έλαβαν μέρος ο Γιώργος Παπανδρέου (που είχε εφ΄ όλης της ύλης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν την παραμονή του τελευταίου Γιούρογκρουπ και ΕCΟFΙΝ), ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια και ο διάδοχός του στο οικονομικό χαρτοφυλάκιο κ. Όλι Ρεν.

Για πρώτη φορά
Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες σημείωναν ότι εάν υλοποιηθεί η αποστολή επιθεωρητή στην Πλατεία Συντάγματος, θα είναι μια κίνηση που πρώτη φορά εφαρμόζεται- κι ενώ δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες και τους κανονισμούς, μπορεί να θεωρηθεί απολύτως θεμιτή στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβώνας και της υπαγωγής της Ελλάδας στο άρθρο 104 (9)- του τρίτου σταδίου της επιτήρησης, δηλαδή, που επίσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η πρόταση της Αθήνας «ήρθε την κατάλληλη στιγμή». Κι εξηγούν πως εδώ και καιρό διεξάγεται μια όχι και τόσο υπόγεια συζήτηση για την ανάγκη συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παροχή ευρύτερων εξουσιών στην Κομισιόν για να επιβάλει πειθαρχία στις χώρες- μέλη που δεν βάζουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, ακόμη και για δυνατότητα κυρώσεων.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου