Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα Μπατζελή - αγροτών

Κλειστός και πάλι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα.


Σε αδιέξοδο κατέληξε η πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους αγροτών από δεκατέσσερα μπλόκα της Κεντρικής Ελλάδας. Οι αγρότες θεώρησαν ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά τους και παρέπεμψαν στις γενικές συνελεύσεις των διαφόρων «μπλοκ» τις αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων στους δρόμους. Ανακοίνωσαν δε ότι οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται με κλείσιμο δρόμων.

Από την πλευρά της, η κα Μπατζελή έκανε έκκληση στους αγρότες να επιδείξουν την κοινωνική ευαισθησία τους, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για να δοθούν ενισχύσεις. «Είμαστε κοντά στους αγώνες των αγροτών. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ρήξεων των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, στο αγροτικό κίνημα» ανέφερε, επισημαίνοντας ακόμα πως: «Οι αγρότες γνωρίζουν τα προβλήματα και ελπίζω να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας».

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαραταχθούμε με τους πολλούς που είναι οι αγρότες και να στηρίξουμε το εισόδημά τους με κάθε δυνατό, θεσμικό μέτρο. Δεν θα είμαστε με τους λίγους που ασυδοτούν στην αγορά».

Παράλληλα, την απόφαση να κλείσουν ξανά το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα πήραν, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Κυριακής, οι αγρότες των Αδέσμευτων αγροτικών Συλλόγων του νομού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις νέες δηλώσεις της υπουργού Αικατερίνης Μπατζελή που έγιναν μετά την πολύωρη συνάντηση της με τους αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, από δεκατέσσερα μπλόκα αγροτών της χώρας.

Οι αγρότες στον Προμαχώνα, όπως ανέφεραν, θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα επιτρέπουν πλέον τη διέλευση ούτε των ΙΧ αυτοκινήτων, ούτε των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, από και προς των Προμαχώνα. Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Λίτο, αύριο (Δευτέρα) στις 8.00 το πρωί, οι αγρότες πρόκειται να κλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.

Τη Δευτέρα, οι αγρότες της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει να κατεβούν στην Αθήνα με λεωφορεία και να συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα διεξάγεται ο διήμερος διάλογος για το Αγροτικό. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τα μπλόκα των αγροτών.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στην κ. Μπατζελή για τον αποκλεισμό των δρόμων, επισημαίνοντας ότι το κόστος είναι ανυπολόγιστο.

Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία στις Εθνικές Οδούς

Μετ΄ εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη Βόρεια Ελλάδα όπου οι αγρότες συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κόμβων.

Το μεσημέρ, οι αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στον Προμαχώνα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους συναδέλφους τους, με αντικείμενο την πορεία των περαιτέρω κινητοποιήσεών τους.

Εκτός από τα προβλήματα που σημειώνονται στις μεταφορές και στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, μειωμένη είναι η κίνηση το Σαββατοκύριακο στα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά ελάχιστοι εκδρομείς τα επισκέπτονται εξαιτίας των προβλημάτων στους δρόμους.

Στο νομό Θεσσαλονίκης συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ στα σημεία «Πράσινα Φανάρια», Μάλγαρα και Χαλκηδόνα, ενώ οι δασεργάτες διέκοψαν και σήμερα την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στον κόμβο Βρασνών, από τις 10.40 μέχρι τις 14.30΄.

Συγκεντρωμένα τρακτέρ βρίσκονται στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Σερρών, έξω από το Στρυμωνικό, στις διασταυρώσεις Μελισσίου και Παραλίμνης στο νομό Πέλλας, στο Αιγίνιο Πιερίας, στη Γαλάτιστα και έξω από τη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, όπου πριν το μεσημέρι αγρότες διένειμαν ελιές σε διερχόμενους οδηγούς αυτοκινήτων.

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι αγρότες που έχουν παρατάξει γύρω στα 30 τρακτέρ, κλείνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δρόμο, ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ βρίσκονται, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία, στο 40ό χιλιόμετρο του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης, στη γέφυρα Σερβίων Κοζάνης και στα Γρεβενά.

Μετά τις 12 το μεσημέρι εξάλλου έκλεισε και η παλιά εθνική οδός Καστοριάς-Κοζάνης, στον κόμβο Βογατσικού, ενώ μικρός αριθμός τρακτέρ συγκεντρώθηκε και έξω από την Αμφίπολη Σερρών. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες skai.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου