Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Κούρσα 20 ημερών για την οικονομία

Νέο κύκλο διεθνών επαφών με στόχο να πείσει τις αγορές και τις ξένες κυβερνήσεις ξεκινά ο κ. Γ. Παπανδρέου

Ως το κρισιμότερο διάστημα για το οικονομικό μέλλον της χώρας περιγράφεται το προσεχές εικοσαήμερο. Στα στενά αυτά περιθώρια θα αξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η αξιολόγηση αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη), θα έχει έλθει στη Βουλή η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου θα έχει ολοκληρώσει έναν νέο κύκλο διεθνών επαφών, επιχειρώντας να μεταδώσει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία δεν θα χρεοκοπήσει.

Ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει πέντε ταξίδια για τις επόμενες εβδομάδες. Την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ θα ακολουθήσουν η (εκτός απροόπτου) συμμετοχή και ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η επίσκεψη στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά στις 11 του μηνός στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου ο κ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει στη Μόσχα.

Εν όψει αυτών, η κυβέρνηση θέλει να μεταδώσει με κάθε τρόπο και στο εξωτερικό ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστον από τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτόν επιχειρείται από χθες να δοθεί και διεθνής δημοσιότητα στις φράσεις του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο «Δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια» και «πέραν των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, πέραν των όσων έχουμε προγραμματίσει και για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για να ικανοποιηθούν αυτή τη στιγμή διάφορα οικονομικά αιτήματα, που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται».

Παρά ταύτα, την ίδια στιγμή εκφράζονται και απόψεις που εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπουν στα σενάρια χρεοκοπίας. Μεταξύ των άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου μιλώντας σε εκδήλωση της London School of Εconomics and Ρolitical Science σημείωσε: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση φανέρωσε κάποιες ρωγμές στην ευρωζώνη. Η απουσία μιας κεντρικής εποπτικής αρχής για το χρηματοοικονομικό σύστημα έθεσε σε δοκιμασία την ικανότητα των ασθενέστερων κρατών-μελών να στηρίξουν τις τράπεζές τους. Οι δια φοροποιήσεις των κινδύνων δανειοδότησης ήταν έντονες, με αποτέλεσμα υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία να είναι αναγκασμένες να δανειστούν με επιτόκια πολύ υψηλότερα της Γερμανίας. Η τάση αυτή, ενισχυμένη και από τις αρνητικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης, ενδέχεται να οδηγήσει κάποιες χώρες σε πιστωτική ασφυξία, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» .

Υ πό τις πιέσεις αυτές και ενώ η λογική των αγορών δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την αισιοδοξία την οποία επιχειρεί να εκπέμψει η ελληνική κυβέρνηση, στην Αθήνα αναζητούνται ακόμη τρόποι πολιτικής διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης.

Ενδεικτική των εισηγήσεων που κατατίθενται τις τελευταίες ημέρες είναι η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ουσιαστικά προτείνει την αλλαγή της ελληνικής επιχειρηματολογίας στις συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει: «Είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι η ελληνική “αποτυχία” δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι βέβαια είναι κυρίαρχοι, όπως είναι το διπλό της κενό, δημοσιονομικό και παραγωγικό, αλλά και σε εγγενείς ασυμμετρίες της ευρωζώνης, οι οποίες προκαλούν κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας και πιθανά σοκ στις περιφερειακές της χώρες. Η διαπίστωση αυτή μπορεί βάσιμα να θεμελιώσει τη σχετική μετατόπιση της ελληνικής επιχειρηματολογίας από την αυτοενοχοποίησή της για διαφθορά στην ανάγκη για αντισταθμιστικές πρωτοβουλίες έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις χώρες που υφίστανται ασύμμετρα σοκ, δίχως βέβαια να δημιουργούνται ηθικοί κίνδυνοι επιβράβευσης της δημοσιονομικής τους ασωτίας και φυσικά στη βάση αμοιβαίου οφέλους».

Επιμένει επίσης στην εκ μέρους της Ελλάδας υποβολή του ζητήματος για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, «έστω περιορισμένου σκοπού», όπως λέει, για τη χρηματοδότηση έξυπνων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επενδυτικών σχεδίων πράσινης ανάπτυξης, τα οποία εκτιμά ότι μπορούν να «δελεάσουν τις εξαγωγικές χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, και ταυτόχρονα να διευκολύνουν τον δανεισμό και το επενδυτικό πρόγραμμα της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών χωρών της».

Επιτήρηση και αξιοπιστία

Σχέδιο δράσης για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αξιοπιστίας στα στατιστικά στοιχεία καλείται να υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως τον Φεβρουάριο στο Εco/Fin. Οπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, το Συμβούλιο θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου δράσης και θα επανέλθει στο θέμα αυτό στην επόμενη σύνοδό του. Το Εco/Fin εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά δράσεις μεταρρύθμισης του εθνικού στατιστικού συστήματος, παραχωρώντας ανεξαρτησία στη στατιστική αρχή. Ταυτόχρονα όμως καλεί την κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει διαφανείς πρακτικές μεταξύ των θεσμικών οργάνων παρέχοντάς τους πλήρη υπευθυνότητα και υποχρέωση λογοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου