Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Δεν πείθει η ανακωχή Βενιζέλου - Λοβέρδου

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ. Μετά τα εκατέρωθεν καρφιά, έκαναν κοινές δηλώσεις για δίκαιη επίλυση του ασφαλιστικού των ενστόλων

Μάλλον δεν ικανοποίησαν οι διαβεβαιώσεις Βενιζέλου - Λοβέρδου, οι οποίοι θέλησαν να δείξουν ότι βάζουν τέλος στη μεταξύ τους κόντρα για τα όρια ηλικίας στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

*Οι δύο υπουργοί υποχρεώθηκαν σε κοινή δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και αφού είχε προηγηθεί σκληρή δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, το πρωί της ίδιας ημέρας. Τα προβλήματα θα λυθούν με δίκαιο τρόπο, «λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου», υποσχέθηκαν από κοινού.

*Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας είχε υπογραμμίσει ότι το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών, οι προαγωγές και οι αποστρατείες είναι δική του αρμοδιότητα. Και συμπλήρωσε με έμφαση πως μόνο ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης εκφράζουν την πολιτική του υπουργείου με δημόσιες δηλώσεις. Το καρφί ήταν για τον Αν. Λοβέρδο, ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα είχε μπει και σε άλλα χωράφια. Είχε ανοίξει θέμα συνταξιοδότησης των 48άρηδων ενστόλων, προκαλώντας αναστάτωση.

*Περίπου 6.000 στρατιωτικοί συμπληρώνουν δικαιώματα πλήρους συνταξιοδότησης και άλλοι 4.000 μειωμένης (συμπληρώνοντας 25ετία). Ενδεχόμενες μαζικές παραιτήσεις θα είναι καταστροφικές για τα ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια οι αποστρατείες εμφανίζονται αυξημένες ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι κατά καιρούς συζητήσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό.

*Από το υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες όσων υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και οι όποιες ρυθμίσεις δεν θα θίγουν ώριμα δικαιώματα. Ορισμένοι, πάντως, θεωρούν ότι θα πρέπει να θεσπιστούν αντικίνητρα για μερικές κατηγορίες στελεχών.

Παράδειγμα; Γιατροί, που έπειτα από πολυδάπανες μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό (π.χ. στην Αμερική) επιλέγουν την έξοδο ή μηχανικοί που διατηρούν παράλληλη απασχόληση. Μέχρι το καλοκαίρι το υπουργείο Αμυνας θα φέρει στη Βουλή νέο νόμο «περί ιεραρχίας και προαγωγών» και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν πρόκειται να θίξει άμεσα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μένει να φανεί στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου