Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΣΟΚ: συνεχίζεται η «πολυφωνία»

Του Κωνσταντiνου Ζουλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/01/2010

Παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου να μπει φρένο στην υπουργική πολυφωνία, που δημιουργεί σύγχυση γύρω από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, δεν έλειψαν και χθες οι δημόσιες παραφωνίες στο ΠΑΣΟΚ. «Νομίζω ότι η δημόσια διοίκηση δεν λειτούργησε ακόμα στους ρυθμούς που πρέπει», παραδέχθηκε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, για «πολλά νέα πρόσωπα που δεν έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν κοινοβουλευτική εμπειρία» μίλησε ο κ. Χρ. Παπουτσής, ενώ ένα βήμα περισσότερο προχώρησε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

«Ασφαλώς χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερες ταχύτητες» είπε, προσθέτοντας ότι αν κάτι πρωτίστως τον ανησυχεί είναι κατά πόσο αυτή η κυβέρνηση, με την πάροδο εβδομάδων και μηνών, θα αφήνει πίσω της μεταρρυθμιστικό έργο. Διότι, όπως εξήγησε, «αν δεν γίνει αυτό και αποδειχθούμε διαχειριστές, τότε δεν θα είμαστε ούτε προοδευτικοί ούτε σοσιαλιστές, αλλά μια από τα ίδια, ίσως λίγο καλύτερα από τους άλλους».

Σημειώνεται πως καίτοι ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ζωντανό διάλογο» την κυβερνητική πολυφωνία, από την προηγούμενη εβδομάδα ανέδειξε τον συντονιστικό ρόλο που θα έχει ο κ. Θ. Πάγκαλος, ενώ σήμερα συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή τόσο του αντιπροέδρου, όσο και στελεχών με ρόλο στο κόμμα (Σωκ. Ξυνίδης, Π. Ευθυμίου, Χρ. Παπουτσής, Ν. Αθανασάκης κ.ά.) σε μια προσπάθεια ομογενοποίησης της έξωθεν κυβερνητικής «μαρτυρίας».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας την επικοινωνιακή ζημία που ήδη προκαλεί η πανσπερμία απόψεων, έχει ζητήσει από τον αντιπρόεδρο να του επισημαίνει αμέσως όσα ζητήματα κρίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, όπως συνέβη την Πέμπτη με το ν/σ της κ. Λ. Κατσέλη, στην αλλαγή του οποίου παρενέβη ο κ. Πάγκαλος έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι χθες ο κ. Πεταλωτής διέψευσε τα σενάρια περί απειλής παραίτησης της κ. Κατσέλη, χθες έγινε γνωστό ότι η υπουργός αρχικώς αρνήθηκε να συζητήσει με τον κ. Πάγκαλο τις αναγκαίες αλλαγές στο ν/σ και μεταπείσθηκε, όταν αντελήφθη ότι επρόκειτο για πρωθυπουργική εντολή.

Ενδεικτικό, τέλος, των διαθέσεων του ίδιου του αντιπροέδρου είναι ότι συνεργάτες του διαμηνύουν πλέον ότι «όσοι νόμιζαν ότι ο κ. Πάγκαλος ανέλαβε αυτή τη θέση για να είναι διακοσμητικός, έχουν ήδη αντιληφθεί ότι έκαναν λάθος». Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι ο αντιπρόεδρος όχι μόνον είναι αποφασισμένος να μετέχει στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ότι έχει λάβει το πράσινο φως και για τον έλεγχο της τήρησής της. Και στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, σύντομα δρομολογεί ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, κάτι που προβλέπεται ρητώς στις αρμοδιότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου