Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΠΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΛΟΒΕΡΔΟ: «Παραλάβαμε φτώχεια ανατολικής Ευρώπης»

Με πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας η χώρα μας έχει και από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στον παιδικό πληθυσμό, είναι 2η, μετά τη Ρουμανία, στην εργασιακή φτώχεια, με αμοιβές κάτω των 500 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα πλήττονται οι ηλικιωμένοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Α. Λοβέρδος

Α. Λοβέρδος

Οι επισημάνσεις έγιναν από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο σε εκδήλωση, στην Ελευσίνα, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Ετος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Τα μέτρα της κυβέρνησης για να μην περιθωριοποιηθούν οικονομικά και κοινωνικά άνω των 2.000.000 γηγενών (δεν υπολογίζονται οι νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες) ο υπουργός είπε ότι περιλαμβάνουν: την αντιμετώπιση της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, τη δίκαιη διευθέτηση της διαδοχικής ασφάλισης, τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, την προστασία των ανέργων (αύξηση επιδόματος κ.ά.).

* «Η εξαγγελία της κυβέρνησης για κατάργηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ο περιορισμός των παροχών Εργατικής Εστίας κατά 200.000, η συρρίκνωση των προγραμμάτων Εργατικής Κατοικίας και η παντελής έλλειψη δράσεων του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης αντιστρατεύονται το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Ετους», αναφέρει ο υπεύθυνος Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., Ι. Βρούτσης.

* «Θα είναι ντροπή για την εργατική τάξη να δεχτεί τα κουπόνια της φτώχειας», τονίζει το ΚΚΕ. «Τα κουπόνια που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας για τους άνεργους και τους φτωχούς προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», λέει ο Δ. Στρατούλης (ΣΥΝ).

* Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Εργατικής Εστίας διοργανώνει στις 26/1 το ΠΑΜΕ και καταγγέλλει τη διοίκηση ότι σχεδιάζει να περιορίσει κατά 150.000 τα δελτία κοινωνικού τουρισμού φέτος.

«Εφαγαν» και τα αποθεματικά στον ΟΑΕΔ οι «πρώην»

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο Α. Λοβέρδος την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΕΔ σε ό,τι αφορά τα αποθεματικά του και επέρριψε ευθέως ευθύνες για το αδιέξοδο στην πρώην διοίκησή του.

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Π. Βαρδίκου, και του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου, στη Βουλή, δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο «Οργανισμός κατανάλωσε το υστέρημα των εργαζομένων και την εισφορά των εργοδοτών με τρόπο απερίσκεπτο, με τρόπο καταναλωτικό, με τρόπο πολιτικά πελατειακό προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σταδιοδρομίες, πολιτικές καριέρες». Υπενθύμισε εξάλλου ότι για τα ζητήματα αυτά γίνεται ήδη εισαγγελική έρευνα.

Ο κ. Λοβέρδος αναλύοντας τις πτυχές του προβλήματος, είπε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2009 οι δαπάνες του ΟΑΕΔ ήταν 1.200.000.000 ευρώ. Αντιστοίχως, τα έσοδα ήταν 900.000.000 ευρώ. Η διαφορά των 300.000.000 ευρώ καλύφθηκαν από τα 101.000.000 ευρώ του αποθεματικού και τα 305.000.000 ευρώ από τον Λογαριασμό του Ταμείου Αλληλεγγύης που είχε περάσει στον ΟΑΕΔ παρά την καθολική διαφωνία των κοινωνικών εταίρων κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.

Αποτέλεσμα ο ΟΑΕΔ, συνέχισε ο ίδιος, να διαθέτει αποθεματικό μόνο 101 εκατομμύρια ευρώ όταν μόνο για τις επιδόματα ανεργίας απαιτούνται μηνιαίως 145-150 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ο υπουργός, υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις του Οργανισμού όπως τα προγράμματα stage (15 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως), αλλά και τα επιδόματα (80-100 εκατομμύρια) που πρέπει να καταβληθούν στους υπαλλήλους της Ολυμπιακής.

«Με τους αριθμούς δεν μπορεί να παίζει κανένας» δήλωσε ο κ. Βαρδίκος, ενώ ο κ. Μαυρίκος εξέφρασε την άποψη ότι αν η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφει ο υπουργός γεννάται ένα ερώτημα «πού πήγαν τα χρήματα;

Επεσαν στη θάλασσα; Τα πήρε το ποτάμι; Σαφώς όχι. Υπάρχει κανένας στη φυλακή;»

Και κατέληξε: «Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η λεηλασία των αποθεματικών και των εσόδων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού». [Α.Ν.Γ.,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου