Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Έκρηξη επιτοκίων, φυγή καταθέσεων

Η ελληνική οικονομία παραμένει στο στόχαστρο των αγορών


Στο στόχαστρο των αγορών παραμένει η ελληνική οικονομία, όπως δείχνει
η χθεσινή νέα εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία οδήγησε τη διαφορά τους με τα γερμανικά στο 2,81%.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Την ίδια ώρα, η φυγή των καταθέσεων συνεχίζεται και έχει φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 8 δισ. ευρώ, τους τελευταίους 4 μήνες.

Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα γύρω από την ελληνική οικονομία ανέβασε, συγκεκριμένα, χθες τη διαφορά των ελληνικών με τα γερμανικά επιτόκια (spread) των δεκαετών ομολόγων στο 2,81% από 2,58% την Τρίτη, ενώ κάποια στιγμή στη διάρκεια της μέρας αυτή είχε φτάσει και στα 3,09%. Το ρεκόρ στο spread είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε φτάσει το 3,14%.

Παράλληλα, έντονα καθοδικά κινήθηκε και το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να σημειώνει πτώση 3,39% και να διαμορφώνεται στις 2.030,28 μονάδες.

«Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ορθολογικό», υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι είναι θέμα χρόνου να πεισθούν οι αγορές για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής και να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια. Σε ερώτημα για ενδεχόμενα κερδοσκοπικά παιχνίδια, ο ίδιος είπε ότι αυτά πάντα «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται από συγκεκριμένα funds», καθώς αυτoί είναι οι κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δουλειά της κυβέρνησης, συνέχισε, είναι να εφαρμόζει τις πολιτικές της με διαφάνεια, ώστε να αποτρέπονται τέτοιες κινήσεις.

Τους επόμενους δύο μήνες, οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου είναι περιορισμένες και έτσι η επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων θα είναι κι αυτή αντίστοιχα μικρή, αλλά το β΄ τρίμηνο του έτους το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειασθεί να δανεισθεί περίπου 27 δισ. ευρώ για να καλύψει λήξεις ομολόγων. Αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, η επίπτωση θα είναι καταστροφική... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου