Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Μπατζελή: «Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων»

Ιδρύονται νέοι «αυστηροί» φορείς ελέγχου

Δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων, τόνισε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μετά το τέλος του διαλόγου στο Ζάππειο.
  • ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010, 20:40, Web-Only

Στις θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέλλον της γεωργίας αναφέρθηκε η Κατερίνα Μπατζελή, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων. Η ίδια τόνισε πως η κυβέρνηση δεν αθετεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και θα υλοποιήσει το νομοθετικό έργο μέχρι τον Απρίλιο. Η υπουργός επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι «οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις». «Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες» τόνισε η κ. Μπατζελή

Χρονοδιάγραμμα νομοθετικών παρεμβάσεων

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές παρεμβάσεις, μέσα στο 2010 οι αγρότες θα εισπράξουν 5,5 δισ. ευρώ. Ποσό που αφορά εξόφληση υποχρεώσεων Γ' ΚΠΣ, κοινοτικές επιδοτήσεις, κυβερνητικές ρυθμίσεις (αύξηση επιστροφής ΦΠΑ, ειδικός φόρος, πετρελαίου, ρύθμιση δανείων κ.λπ.).

Παράλληλα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην αγορά. Ετοιμάζεται «διατροφικός Τειρεσίας», στον οποίο θα εντάσσονται όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία (αισχροκέρδεια, νοθείες, ελληνοποιήσεις κλπ). Θα υπάρξει έλεγχος στις τιμές εισροών (λιπάσματα, φάρμακα), ενώ θα ιδρυθούν και παρεμβατικοί φορείς για τον έλεγχο των τιμών και θα προωθηθεί η πώληση αγροτικών προϊόντων μέσω Διαδικτύου. Θα ακολουθεί η ανασυγκρότηση της έρευνας μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

Θα υπάρξει παρέμβαση στο θέμα της «πολιτικής γης» και στη διατύπωση των ελληνικών θέσεων για την αναμόρφωση της ΚΑΠ (νέα ΚΑΠ το 2013). Για τα χρήματα που θα δοθούν φέτος στους αγρότες, ποσόν περίπου 3,5 δισ. ευρώ είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις, ποσόν γύρω στα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τις ρυθμίσεις στα αγροτικά δάνεια και τα υπόλοιπα είναι εξόφληση παραγωγών από χρονίζοντες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου