Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση Βούλγαρου πρωθυπουργού με αγρότες


Συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είχαν οι Έλληνες αγρότες σε ελληνικό έδαφος, έπειτα από συννενόηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό.

Με επιτροπή Ελλήνων αγροτών που έχουν αποκλείσει τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μποϊκο Μπορίσοφ.

Η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος, μετά από αίτημα των αγροτών της περιοχής των Σερρών, οι οποίοι αμέσως μετά, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, άνοιξαν την συνοριακή διάβαση, από τις πέντε το απόγευμα και θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα ανάφεραν, θα συσκεφθούν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έφτασε στον βουλγαρικο μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ελικόπτερο.

Στην 9μελή επιτροπή των Ελλήνων αγροτών που είχε περάσει στο βουλγαρικό έδαφος ανάφερε ότι προτού ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, δεν ήταν αντίθετος με την συνάντηση στα σύνορα, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρα.

Ο κ. Μπορίσωφ κάλεσε τους αγρότες «στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας» να ανοίξουν τα σύνορα κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν απελευθερώνοντας την διάβαση μέχρι τις 10 το βράδυ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία λέγοντας στα μέλη της «με ζητήσατε και ήρθα».

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια συνεργείου της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης, που είχε περάσει στο ελληνικό έδαφος για να πάρει συνέντευξη από τους ηγέτες της κινητοποίησης.

Κοινό πλαίσιο αιτημάτων από τους αγρότες της βόρειας Ελλάδας

Σε ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο και σε κοινή έκφραση των διεκδικήσεών τους, κατέληξαν μετά από πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, οι εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφάσισαν να μεταφέρουν την απόφασή τους και στους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκα στη Νίκαια Λάρισας και στη Θήβα, με στόχο να συμφωνήσουν προκειμένου ο αγώνας τους να είναι κοινός και συντονισμένος.

Η νέα Συντονιστική Επιτροπή που συνεδρίασε στα Γρεβενά, αποφάσισε επίσης να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς μέχρι να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να μην προσέλθουν στον διάλογο που θα γίνει στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου, αλλά να επιδιώξουν απευθείας συνάντηση με την κ. Μπατζελή.

Τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων είναι: άμεση καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, εγγυημένο εισόδημα σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ενεργοποίηση του Μητρώου Αγροτών, αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100%, αποσαφήνιση του χαρακτηρισμού «κατά κύριον επάγγελμα αγρότης» και αναμόρφωση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα που βρίσκονται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Λάρισας και Μαγνησίας.

Πολλά τα προβλήματα

Εκ περιτροπής και σε τακτά χρονικά διαστήματα ανοίγουν τα μπλόκα Στρυμωνικού Σερρών, Βογατσικού Καστοριάς, Μαλγάρων, Χαλκηδόνας και Πράσινων Φαναριών, στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δασεργάτες διέκοψαν και σήμερα την κυκλοφορία, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Συγκεντρωμένα εξάλλου παραμένουν τα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, στα Σέρβια Κοζάνης, στην πόλη των Γρεβενών και στο Αιγίνιο Πιερίας.

Ο γραμματέας της πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών Γιάννης Παναγής, από το μπλόκο των Κερδυλίων Σερρών σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή για το αγροτικό θέμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε: «πολλά πράγματα γίνονται και χωρίς χρήματα, αρκεί να υπάρχει βούληση. Δεν είμαστε επαίτες που μαζεύουν χρήματα στους δρόμους. Μας ενδιαφέρει πάνω απ΄ όλα να υπάρξει στόχευση, στρατηγική και βιωσιμότητα για το μέλλον του αγροτικού επαγγέλματος».

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) με έγγραφο που απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το κλείσιμο των δρόμων και ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, εφόσον είναι δίκαια. «Το κλείσιμο των δρόμων, που δημιουργεί χάος, θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο, διαφορετικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στον εμπορικό κόσμο θα είναι ανυπολόγιστα σε κόστος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΕΘ.

Θεσσαλονίκη: Περιφερειακά της πόλης τα τρακτέρ των αγροτών

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα. Ανοιχτή ήταν και η πρόσβαση στα Βρασνά, στη διάρκεια της νύχτας.

Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

Συγκέντρωση τρακτέρ γίνεται στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Στο νομό των Γρεβενών τα τρακτέρ παραμένουν στο χώρο στάθμευσης της νομαρχίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Θεσσαλία

Σταθερά στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες στον νομό Λάρισας, τόσο στο μπλόκο της Νίκαιας όσο και στους κόμβους Πλατυκάμπου και Μελούνας.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές που έχουν σε ότι αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, όλοι συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν την Δευτέρα στο Ζάππειο ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έχει απευθύνει η κυβέρνηση για διάλογο. Ενώ οι αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας δεν λένε «όχι» σε έναν απευθείας διάλογο με την αρμόδια υπουργό.

Όσο για τους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβουν την Δευτέρα στην Αθήνα όχι όμως για να συμμετάσχουν στον διάλογο αλλά για να διαμαρτυρηθούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας συμμετέχουν σήμερα το μεσημέρι στην σύσκεψη που πραγματοποιείται στα Γρεβενά-στη συνέχεια εκείνης των Μαλγάρων- προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων αλλά και η παραπέρα μορφή του αγώνα.

Αύριο, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών θα επιχειρηθεί συνάντηση με τους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας σε «ουδέτερο έδαφος», προκειμένου να γίνει προσπάθεια να είναι κοινό το πλαίσιο διεκδίκησης.

Θράκη

Στο μπλόκο του Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πριν από λίγη ώρα, οι αγρότες του βορείου Έβρου, αποφάσισαν τον εκ περιτροπής- ανά δίωρο - αποκλεισμό του τελωνείου.

Το μεσημέρι, κλιμάκιο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τους αγρότες στο μπλόκο του Ορμενίου, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μην πάνε στον διάλογο, στο Ζάππειο και να προχωρήσουν, από αύριο, σε επ' αόριστον κλείσιμο του σταθμού.

Συγχρόνως, στο μεθοριακό σταθμό Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους, χωρίς όμως να παρακωλύουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, στη θέση «Μερσίνα» Γρεβενών, κατευθύνονται τα τρακτέρ των αγροτών του νομού, οι οποίοι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ελήφθη πριν από λίγο, από την συντονιστική επιτροπή των αγροτών, οι οποίοι παρέμεναν επί πέντε μέρες, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, μπροστά από τη νομαρχία.

Στο μεταξύ, στις δύο μετά το μεσημέρι, στη νομαρχία Γρεβενών έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση εκπροσώπων των αγροτών απ' όλα τα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των περαιτέρω ενεργειών αλλά και συγκρότηση κοινών θέσεων για τις διεκδικήσεις τους.

Στο μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

«Τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα και η αγορά σήμερα, ήρθαν να επιδεινώσουν, με τον χειρότερο τρόπο, οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Χωρίς να αντιδικούμε και να αξιολογούμε τα προβλήματα που όντως αντιμετωπίζουν οι αγρότες, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον τρόπο που επιλέγουν να τα λύσουν», αναφέρει- μεταξύ άλλων- ο κ. Αγγελίδης, επισημαίνοντας πως «οι αποκλεισμοί των δρόμων, των συνοριακών οδών και των τελωνείων επιφέρουν ανυπολόγιστες ζημιές σε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων».

Ο κ. Αγγελίδης τονίζει πως λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εμπορικές, εξαγωγικές, μεταποιητικές, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν- μεταξύ άλλων- προβλήματα εφοδιασμού και ακυρώσεις κρατήσεων και εκφράζει την αντίθεση των εμπόρων στη μορφή αυτή των κινητοποιήσεων.

Yπόμνημα στον πρωθυπουργό

Δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και κατέθεσαν ένα υπόμνημα στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Οπως είπε αργότερα σε δηλώσεις του ο Βασίλης Πιλάφης από την Επιτροπή αυτή, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Χ. Παμπούκη και την κ. Κ. Μπατζελή, με τον κ. Παμπούκη να τους μεταφέρει την έκκληση του πρωθυπουργού για απόσυρση των τρακτέρ από τους οδικούς άξονες της χώρας.

Εμείς μεταφέραμε προς τον πρωθυπουργό το υπόμνημα της Επιτροπής να ακούσει τα αιτήματά μας, είπε ο κ. Πιλάφης, προσθέτοντας οτι θα είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και με τον πρωθυπουργό, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι δεν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους διάλογο, αναφερόμενος σε αυτόν που αρχίζει τη Δευτέρα και προσθέτοντας ότι η συμμετοχή μας σε διάλογο εξαρτάται από τους όρους και τις διαδικασίες αυτού.

Ο βουλγάρικος Τύπος για τη συνάντηση Μπορίσοφ-αγροτών στα σύνορα

«Είμαστε αδελφικοί λαοί και θέλουμε οι γεωργοί μας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, να ζούνε καλά και να παίρνουν περισσότερα χρήματα».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας «Φόκους», αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη συνάντηση, που είχε σήμερα στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα» με εκπροσώπους της απεργιακής επιτροπής των Ελλήνων αγροτών.

«Η παράκληση μου είναι να αφήσετε (ελεύθερα) τα σύνορα, επειδή αυτό (σ.σ το κλείσιμο τους) δημιουργεί διαθέσεις εναντίον σας στη Βουλγαρία», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η πρωτοβουλία για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του «δεν στρέφεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά το αντίθετο», όπως αναφέρεται στο κείμενο.

«Ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ότι σήμερα συζήτησε και πάλι τηλεφωνικώς, για 30 λεπτά, με τον κ. Παπανδρέου, για να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει (στη Βουλγαρία)) το κλείσιμο των συνόρων», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Φόκους».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός «τόνισε επίσης και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των οδηγών στις νταλίκες (που περιμένουν στην ουρά στα σύνορα - σ.σ.), όπως και την αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών μέχρι τους είκοσι βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν σήμερα τη νύχτα», όπως αναφέρεται.

Επίσης, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε τις μεγάλες απώλειες της Βουλγαρίας λόγω των οποίων η χώρα του έχει απευθύνει επίσημο αίτημα παρέμβασης της Κομισιόν στο πρόβλημα και ζήτησε να ανοίξουν τα σύνορα.

«Αμέσως μετά τη δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ηγεσίας των Ελλήνων απεργών ανήγγειλε την είδηση, που περιμέναμε τόσες μέρες: «Ανοίγουμε τους συνοριακούς σταθμούς». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γρήγορα και δυναμικά κι έπειτα ο πρωθυπουργός Μποίκο Μπορίσοφ αναχώρησε με ελικόπτερο», καταλήγει το τηλεγράφημα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου