Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Κοινή γραμμή στο Κυπριακό

Ομάδα νομικών ειδικών, η οποία θα συγκροτηθεί τάχιστα, πρόκειται να συνδράμει την ελληνοκυπριακή πλευρά στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Αυτό ανακοίνωσαν χθες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Ο πρόεδρος της Κύπρου, που επισκέπτεται τη χώρα μας, ενημέρωσε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την πορεία της διαπραγμάτευσης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου τριήμερων εντατικών διαβουλεύσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το γεύμα εργασίας που είχαν χθες, χαρακτήρισαν τις προτάσεις για τη διακυβέρνηση που κατέθεσε πρόσφατα η τουρκοκυπριακή πλευρά, αρνητικές και οπισθοδρομικές. Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για προτάσεις που απομακρύνονται από την αρχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται οι προτάσεις αυτές να γίνουν δεκτές ως βάση για συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Χριστόφιας τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επιπροσθέτως ότι «το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία» και κάλεσε την Αγκυρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, έκανε αποδεκτή πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Χριστόφιας να επισκεφθεί την Κύπρο.

«Τουλάχιστον απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις τουρκοκυπριακές προτάσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς μετά συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου