Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Στο πόδι και πάλι οι αγρότες από τη Μακεδονία μέχρι και την Κρήτη

Δεν σβήνουν τις μηχανές των τρακτέρ... αποφάσισαν στον Προμαχώνα

Ουρές χιλιομέτρων από τα μπλόκα στα σύνορα. Κλείνουν και οι παρακαμπήριες οδοί στη Βοιωτία

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, μετά την άκαρπη χθεσινοβραδυνή συνάντηση τους με την Κατερίνα Μπατζελή.
Στη σύσκεψη εκπροσώπων 20 μπλόκων στο Άγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, οι αγρότες αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, επιμμένοντας στο πλαίσιο των εννιά αιτημάτων που προβάλλουν. Την κ. Μπατζελή, μάλιστα θα αποφασίσουν οι ίδιοι πότε θα την συναντήσουν. Την ίδια στιγμή σε ουρές χιλιομέτρων έχουν εγλωβιστεί στα σύνορα εκατοντάδες αυτοκίνητα. Κρίσιμη είναι και η σημερινή συνεδρίαση των αγροτών του ενός εκ των δυο μπλόκων στη Φθιώτιδα, ενώ οι αγρότες της Βοιωτίας αποφάσισαν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.

Στη συνάντηση στο Αγκίστρι των Σερρών, που έγινε με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ανταποκρίθηκαν τελικά περισσότερα από 16 αγροτικά μπλόκα από τη Μακεδονία, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλία, με στόχο ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων .Αποφασίστηκε, το κείμενο με τα αιτήματα της σύσκεψης να αποσταλούν σήμερα κιόλας στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ωστόσο θα επιδιώξουν συνάντηση "όταν τον κρίνουν οι ίδιοι»", όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Οι αγρότες διεκδικούν από κοινού τα εξής:

  • -Κανένας διαχωρισμός των αγροτών στο κατά κύριο επάγγελμα και μη.
  • -Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • -Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα
  • -Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων
  • -Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.
  • -Πάγωμα αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων
  • -Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • -Μη φορολόγηση στα χωράφια
  • -Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκα αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν των τριών (Επανομής και Χαλκηδόνας -Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης) λόγω διαφωνίας με ορισμένα αιτήματα.

Στη σύσκεψη μετείχαν αγρότες των μπλόκων: Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς) Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου) ενώ με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από: Μαντούδι Ευβοίας, Ερμίτσα Αιτολοακαρνανίας, Κέρκυρα, Χανιά και Αίγιο.

Οι αγρότες από τα μπλόκα της Αλαμάνας, του Κάστρου και άλλων της Βόρειας Ελλάδας, ανέφεραν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, για τη μορφή των οποίων θα αποφασίσουν στις σημερινές συνελεύσεις.

Περιμένοντας τα νέα μπλόκα.....

Τα μπλόκα των αγροτών παραμένουν και σήμερα στους δρόμους.Κλειστοί είναι οι κόμβοι της Χρυσούπολης και των Κερδυλλίων, της Νίκαιας, των Μικροθηβών και τα τελωνεία Ορμενίου, Δοϊράνης και Προμαχώνα -όπου η διέλευση εξακολουθεί να είναι ελεύθερη, μόνο για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία- ενώ άλλα σημεία του οδικού δικτύου δίνονται κατά διαστήματα στην κυκλοφορία.

Χθες το απόγευμα, η κ.Μπατζελή ανακοίνωσε από την Κομοτηνή δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε την άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους και διετή περίοδο χάριτος, την αύξηση του ορίου δανειοδότησης από την Αγροτική Τράπεζα για κεφάλαιο κίνησης, το πάγωμα όλων των δανείων τους για δύο χρόνια, την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από 7 σε 11% και τη διοχέτευση στον αγροτικό τομέα ενός δις ευρώ από τα 28 δις που διατέθηκαν για τη ρευστότητα των τραπεζών.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση απειλεί τους αγρότες με εισαγγελείς και συκοφαντεί τον αγώνα τους με τη συνδρομή και των μέσων ενημέρωσης. :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου