Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ουκ αν λάβοις, απαντά η κυβέρνηση

Το Υπουργικό αποφάσισε ότι το αίτημα των αγροτών για αποζημιώσεις 15.000 ευρώ ανά χρήση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί
Τα περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση που δημιουργούν τα μπλόκα των αγροτών αναλύθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση συναρμοδίων υπουργών μετά τη λήξη του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου. Από τη συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή και των κκ. Θ. Πάγκαλου, Χ. Παμπούκη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούση , Δ. Ρέππα και Γ. Πεταλωτή προέκυψαν τρία στοιχεία: ότι οι κινητοποιήσεις είναι αδικαιολόγητες, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα υποχώρησης της κυβέρνησης στο αίτημα των αγροτών για αποζημιώσεις 15.000 ευρώ ανά χρήση και ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μοναδική διέξοδος για επίλυση των προβλημάτων των αγροτών είναι ο διάλογος.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου: «Το αγροτικό ζήτημα αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και εμείς γι΄ αυτό επιχειρούμε να κάνουμε βαθιές αλλαγές. Ούτως ή άλλως τα αιτήματα των αγροτών είναι θεσμικά και στον διάλογο θα επιχειρήσουμε να δώσουμε λύσεις. Δεν υπάρχει λόγος για τις κινητοποιήσεις αυτές και δημιουργείται άσχημη εικόνα για τη χώρα στο εξωτερικό, αυτή την κρίσιμη περίοδο, ειδικά όταν υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, που επιδιώκει αυτές τις μεγάλες αλλαγές».

Ενδεικτικό της ανησυχίας του Πρωθυπουργού για τις εξελίξεις ήταν και το γεγονός ότι το πρωί επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι οι βούλγαροι αγρότες χάνουν 3 εκατ. ευρώ την ημέρα. Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να καθησυχάσει τον ομόλογό του, λέγοντας ότι θα επιδιώξει ταχεία επίλυση της κρίσης με δικές του παρεμβάσεις και μέσω του διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προθεσμία την Παρασκευή, οπότε και ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στη Βουλή σε τρεις σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, επιχειρώντας να αναδείξει τις προτάσεις της κυβέρνησης, με την ελπίδα ότι έτσι θα κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή σημείωσε μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο διάλογος που προτείνει η κυβέρνηση δεν είναι φιέστα αλλά ουσιαστικός και δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των αγροτών. Νωρίτερα σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (Real FΜ) η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε σημειώσει: «Ισχύουν δύο πράγματα: πρώτον, χρήματα δεν υπάρχουν λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία βρισκόμαστε... και, δεύτερον, δεν υπάρχει καμία πρακτική επιδοματικής πολιτικής σε κανέναν τομέα. Εκείνο το οποίο μάς ενδιαφέρει είναι να έρθουμε να κάνουμε μεγάλες τομές στην αγροτική οικονομία».

Αιχμές Πάγκαλου, Βενιζέλου, Ρέππα για τους χειρισμούς

Στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε ότι στο εξής θα πρέπει να υπάρξει στήριξη της κυρίας Μπατζελή η οποία βρέθηκε μόνη απέναντι στους αγρότες. Διατυπώθηκε όμως και κριτική από πλευράς αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των κκ. Βενιζέλου και Ρέππα για την ελλιπή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ως τώρα. Ο κ. Θ. Πάγκαλος (ο οποίος μίλησε με οξύτατους χαρακτηρισμούς κατά των αγροτών και σήμερα συγκαλεί την Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής) έθεσε ζήτημα για το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να γίνεται διαπραγμάτευση με κλειστούς δρόμους, και προανήγγειλε ότι και ο ίδιος θα βγει μπροστά τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου