Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Γαλλία:«η Ελλάδα δεν είναι μόνη», αλλά...«δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας!


«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη». Αυτό δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας. «Η ευρωζώνη είναι μία ενιαία νομισματική ζώνη, η Ελλάδα δεν είναι μόνη», είπε η Λαγκάρντ, εξηγώντας ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι «από κοινού υπεύθυνες η μία για την άλλη».

«Δεν υπάρχει όμως σχέδιο διάσωσης», πρόσθεσε. Το να δίνει λογαριασμό η μία στην άλλη «σημαίνει επί παραδείγματι ότι η Ελλάδα προτείνει ένα κατάλογο μέτρων που προτίθεται να λάβει για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ώστε να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της. Και ασφαλώς εμείς θα τους παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή», είπε ακόμα η γαλλίδα αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει τις προτάσεις που θα κάνει η Ελλάδα και εμείς θα λέμε στην Ελλάδα: «Καλώς, εδώ θα πρέπει να προχωρήσετε λίγο περισσότερο, εκεί θα πρέπει να επιταχύνετε, ή αυτό το σχέδιο είναι εξ ολοκλήρου εντάξει». «Η ζώνη του ευρώ είναι μία νομισματική ζώνη που μας δένει τον ένα με τον άλλο. Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης και εμείς οφείλουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε.

«Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία Παπανδρέου θα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα», είχε δηλώσει προηγουμένως η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός. «Η Ελλάδα υπέβαλε έναν ορισμένο αριθμό αναγκαίων μέτρων για την ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών της. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ώστε να εξασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι αυτές οι δεσμεύσεις τηρούνται».

«Θα είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και (...) θα παρακολουθήσουμε και θα επιβλέψουμε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Οταν κάποιος δεσμεύεται για κάτι, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις του». Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ακόμα ότι οι χώρες μελη της ευρωζώνης είναι «όλες αλληλέγγυες η μία προς την άλλη».

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010, 15:58, Web-Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου