Μετά το Πρόγραμμα Σταθερότητας η αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμαΠληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας αντιμετωπίζεται με σχετικά καλή διάθεση. Το πλήθος των διαρθρωτικών μέτρων εξέπληξε θετικά τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες και πέραν των άλλων ιδιαιτέρως έκανε εντύπωση ο μηχανισμός ελέγχου των δαπανών που θα συγκροτηθεί και θα λειτουργεί στο Κοινοβούλιο. Γενικώς οι στόχοι και οι επιδιώξεις του φαίνεται ότι κρίνονται επαρκείς, αλλά τα επί μέρους μέτρα πολιτικής, παρ΄ ότι εντυπωσιάζουν, εκτιμάται ότι ενσωματώνουν πολλές αβεβαιότητες. Συγκεκριμένα οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα πολλά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα στη διάρκεια του 2010 και ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και γενικότερη αναδιοργάνωση του μηχανισμού συλλογής των φόρων για να φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Γι΄ αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Πρόγραμμα θα εγκριθεί μεν αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, ικανά να βεβαιώνουν ότι η μείωση των ελλειμμάτων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010 θα επιτευχθεί. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι οποίες στηρίζονται στα πρώτα σχόλια των εμπειρογνωμόνων, θα απαιτηθεί η αύξηση των ενεργειακών φόρων και του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα θα ζητηθεί και θα επιβληθεί στην Ελλάδα να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα και τους συντελεστές του ΦΠΑ πιθανώς κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ή κατά τρόπο που θα αποδίδει τα αυτά έσοδα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, για την επιβολή των πρόσθετων μέτρων θα αξιοποιηθούν οι διαδικασίες επιτήρησης που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και συγκεκριμένα από το άρθρο 126, παράγραφος 9, και οι οποίες θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά σε χώρα της ευρωζώνης. Ηδη από τις 2 Δεκεμβρίου 2009 η Ελλάδα έχει υπαχθεί στο καθεστώς επιτήρησης του άρθρου 126, παράγραφος 8, οπότε διαπιστώθηκε και ανακοινώθηκε ότι δεν ανέλαβε την απαιτούμενη δράση για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Κατά τα φαινόμενα, στις αρχές Φεβρουαρίου ο βαθμός επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας θα επαυξηθεί. Και με τη μετάπτωση στο υψηλότερο επίπεδο επιτήρησης του άρθρου 126, παράγραφος 9, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας θα ορίσει προθεσμία εντός της οποίας η χώρα μας θα υποχρεωθεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν θα προτείνει και το Συμβούλιο των υπουργών, δηλαδή οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών, θα αποφασίσει, χωρίς τη δική μας ψήφο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Συνθήκη.
Οπως όλα δείχνουν, η διαδικασία μετάπτωσης στο ανώτατο επίπεδο επιτήρησης θα ξεκινήσει στη συνεδρίαση της Δημοσιονομικής Επιτροπής στις 7 Φεβρουαρίου και θα οριστικοποιηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της 15ης Φεβρουαρίου, όπου και θα απαιτηθεί η επιβολή των προαναφερόμενων πρόσθετων μέτρων. Τα οποία και θα εφαρμοσθούν, καθώς η χώρα μας δεν θα έχει δυνατότητες να προβάλει αντίσταση, γιατί θα αντιμετωπίσει πέραν των αγορών και δυσβάστακτες ποινές, που φθάνουν ως και την περικοπή κονδυλίων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
Πρόσθετα μέτρα θα ζητήσουν οι Βρυξέλλες
Ετικέτες
Βρυξέλλες,
Καύσιμα,
Πρόγραμμα Σταθερότητας,
Φόροι,
ΦΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου