Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Την παρέμβαση Μπαρόζο ζητά η Βουλγαρία. Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών

Ενισχύονται τα μπλόκα στον Προμαχώνα

Μετά την άρνηση των αγροτών να συμμετάσχουν στη διαβούλευση του Ζαππείου και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, συνεδριάζει σήμερα το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.


  • ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010, 14:31, Web-Only

Την ίδια ώρα, συναντήσεις με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ στη Ρηγίλλης είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Τόσο οι εκπρόσωποι των αγροτών, όσο και η ηγεσία της ΝΔ τάχθηκαν κατά του κλεισίματος δρόμων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στους εκπροσώπους των παραγωγών ότι η ΝΔ είναι στο πλευρό τους, καθώς θεωρεί δίκαια τα αιτήματα τους.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων


Στο μεταξύ, στην ενίσχυση του μπλόκου τους στον Προμαχώνα Σερρών με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ προχωρούν οι αγρότες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιος Λίτος, οι παραγωγοί αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, οι οποίες δεν τους ικανοποίησαν.

Ήδη, ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και νταλίκες και από τις δύο πλευρές των συνόρων, καθώς η συνοριακή διέλευση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα παραμένει κλειστή για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο για τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων ζήτησε ήδη με επιστολή του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Παράλληλα, κλειστή παραμένει για πέμπτη συνεχόμενη μέρα η Εγνατία Οδός, στο ύψος του Στρυμόνα, αλλά και στον κόμβο της Χρυσούπολης.

Από χθες το απόγευμα, κλειστή είναι και η παλιά εθνική οδός Καβάλας - Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους και στην παλιά γέφυρα του Στρυμόνα, ενώ η παλιά εθνική οδός Καβάλας-Ξάνθης λειτουργεί κανονικά.

Το τελωνείο της Εξοχής στη Δράμα παρέμεινε κλειστό χθες από τις 11 ως τις 17.00, ενώ σήμερα οι αγρότες αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς απορρίφθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο.

Ακόμα, μπλόκα υπάρχουν στον κόμβο Κερδυλλίων στις Σέρρες και τον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας, που προανήγγειλαν ότι θα αποκλείσουν τις δυο παρακαμπτηρίους από τη διάβαση των Τεμπών. Αγρότες από το Βόλο θα κινηθούν στις Μικροθήβες.

Οι αγρότες της Κρήτης θα αποκλείσουν σήμερα εφορίες και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ δεν αποκλείουν τη μετάβασή τους στην Αθήνα.

Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων, στο νομό Κιλκίς.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Βογατσικού Καστοριάς, αλλά και στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στη Φλώρινα.

Χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, παραμένουν τα τρακτέρ στο χώρο στάθμευσης, έξω από τη Νομαρχία, στο νομό των Γρεβενών. Οι αγρότες του Έβρου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα στηθούν μπλόκα στα διόδια των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ήδη, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται τρακτέρ περιφερειακά της πόλης στον κόμβο της Χαλκηδόνας, στα διόδια των Μαλγάρων, στα «Πράσινα Φανάρια», αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών, έξω από τη Λητή.

Το πιθανό κλείσιμο των διοδίων των Μαλγάρων προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας ή το σχηματισμό δικογραφιών για παρακώλυση συγκοινωνιών. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε από τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών όλης της χώρας όπου υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις, πρώτα να διενεργούν ελέγχους και στη συνέχεια, αν υπάρχουν σοβαρά αδικήματα, να σχηματίζονται δικογραφίες για προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν χθες και οι αγρότες της Πελοποννήσου αποκλείοντας τον κόμβο της Στέρνας στην εθνική Κορίνθου - Τρίπολης.

Διάλογο ο Γιώργος, μπλόκα οι αγρότες

Ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες σε διάλογο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου